Blandat

Hårfager

Rullade förbi en fråga idag om manen. Om den hänger åt ett håll, om det har någon betydelse. Svaret är till oftast JA på den frågan. 

Manen hänger på de flesta hästar på dess ickedominanta sida, den sida som oftast är lite mindre musklad faller manen oftast ner på. 

Är din häst mer musklad till höger är således manen oftast till vänster. Bogen är förmodligen en aning högre och längre fram på höger sida också. Högra höften är troligtvis lite högre och längre fram med. Hästen är oftast parallellförskjuten. 

Så, det är ”säkrare” att utgå från hur bogen och höften är placerad och rör sig, än att bara utgå från manen.  

Sedan finns det hästar med väldigt lång man, tex frieser eller iberiska hästar, där byter manen inte lika lätt sida. 

Islandshästar kan också ha mycket man, som gärna hänger på bägge sidor, utgå från bogen då istället. 

Varför blir det såhär då? Jo, för att de flesta hästar, som alla däggdjur, har en mer dominant sida. Precis som att vi är höger eller vänsterhänta, är hästarna höger eller vänster”hängda”. 

Sedan kommer livet emellan, bryter du exempelvis din högerarm och är högerhänt, kommer du bli tvungen att använda din vänsterarm mer, och resultatet kan bli att du går över och blir mer vänsterhänt när du tillfrisknat, eller åtminstone mer liksidig. Samma gäller för hästen om den råkat ut för en skada.

Testa borsta dina tänder med ”fel” hand. 

Hjälp din häst genom att fläta manen åt dennes ”felaktiga” sida när du tränar den, desto mer man desto större skillnad kommer det bli. Själv flätar jag alltid manen åt det håll den inte väljer att hänga åt naturligt. 

Hästen är vanligtvis sned, och vi kan hjälpa den att bli mer rak. Genom en för hästen gynnsam ridning (mao inte bara ridning för vårt nöjes skull), rakriktande longering och arbete på långa tyglar. I kombination med Tteam och Ttouch. 

Sedan kan det bli olika trixigt om du är högerhänt och hästen vänsterhängd, eller att båda är höger eller vänster. 

Vet du vilket du och din häst är? Har du reflekterat på er träning utifrån detta? Går det möjligtvis alltid lättare att fatta galopp åt ena eller andra hållet, eller att trava på en liten volt? 

Läs gärna: 

Rakriktande longering: Straightening of the crooked horse (finns även på svenska) 

Långtygling: Googla Piet Bakker på youtube

Ledövningar: Googla Linda Tellington Jones

Ridning: Titta på Ingrid Klimpke för fin inspiration. 

Läs det Albrecht Von Ziegner skrivit, Elements of Dressage är fantastiskt lärorik. 

Frågor/funderingar välkomnas i vanlig ordning. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply