Hur minskar jag på inflammationerna?

Idag vet man att femtio miljoner amerikaner har ett autoimmunt tillstånd. Vi i Sverige och även övriga världen närmar sig ett leverne som de har i USA, då vi äter mer och mer inflammationsbildande kost.

Någon har en hjärtinfarkt var 34:e sekund i USA. Vi är snart uppe i siffror där en av tre kvinnor får cancer. Detta är inte normalt, men tyvärr snart en verklighet. Alla dessa sjukdomar har en sak gemensamt: inflammation! 

Vissa inflammationer i din kropp kan vara bra, exemplevis skadar du dig så bildas det en inflammation som påskyndar läkningen, men det är inte den sortens inflammation vi pratar om här, utan det är den återkommande eller "kroniska inflammationen" som jag pratar om. När kroppen inte orkar att ta hand om inflammationen, så kommer det med stor sannolikhet att visa sig på huden. Det kan visa sig som akne, rosacea eller som eksem m.m. Det går alltid att göra något åt inflammationerna men det kommer att krävas lite arbete. 

Du kan bara göra något åt dina inflammationer om du vet vad det beror på. Du kan exempelvis med ett enkelt blodprov (CRP) se vilka inflammationsnivåer du har i din kropp. Sedan är det dags att börja detektivarbetet på vad du får dem i från. Jag listar några saker nedan som kan vara stora orsaker till pågående inflammationer i din kropp. 

CRP - prov: 
C-reaktivt protein eller CRP är ett inflammatoriskt protein som är ett av de bästa sätten att mäta dina inflammationsnivåer. Det produceras huvudsakligen av levern. Normala nivåer av proteinet hjälper CRP att bekämpa infektioner och skyddar din kropp. Du ser, inflammation behöver inte alltid vara dålig, men det handlar om en balans. Det bör inte vara för högt eller för lågt, det behöver vara rätt. Ett CRP prov bör vara under 5 men helst under 3. 

Inflammation blir skadlig när den får härja fritt och okontrollerat. Ett CRP-test mäter din inflammatoriska process och hur aktiv den är.
Om ditt CRP är högt, berättar den inte om vad som orsakar inflammation. Utan det indikerar bara att det finns en inflammation och hur mycket det är. Idag vet vi att vi ofta har höga CRP värden när vi har något av följande sjukdomar: 
Depression, kronisk trötthet, infektioner, hjärninflammation, högt blod, tryckcancer, autoimmuna tillstånd, diabetes typ 2, hjärtsjukdom, sömnapné m.fl. 

Hur sänker jag mina inflammationer?
Här är mina bästa tips för att få dina inflammationsnivåer balanserade. 

1. Ta bort allt vitt
Speciellt socker och mjölkpulver som finns i all processad mat numera. Dessa höjer inflammationsnivåerna och desto mer socker du äter, desto högre blir din CRP. Tänk på att även snabba kolhydrater är socker, så ta helst bort vetet också. 

2. Ha koll på ditt endokrina system
Man har sett att vid högt CRP så kan du även ha högre nivåer av hormonerna leptin och östrogen. Det är alltid bra att titta på balansen mellan dina hormoner i ditt endokrina system. Du kan lättare få obalanser i detta systemet vid stress eller om du utsätter dig för kemikalier som stör ditt känsliga system. 

3. Rörelse och motion
Tränar du regelbundet sänker du sannolikt ditt CRP -värde. Intervallträning är en bra träning blandat med yoga och styrketräning. Mixa dem under veckan och se till att du rör på dig minst 30 minuter om dagen. Promenera eller cykla till jobbet eller hitta din stund när det passar bäst att du rör på dig.

4. Undvik transfetter och ät ren mat
Man har sett i studier att människor som ofta äter transfetter har mer inflammationer, än de som konsumerar färre transfetter. Läs alltid innehållet på produkten och ät en så ren kost (färska grönsaker) du bara kan och undvik processad snabbmat. Man har även sett att raffinerade kolhydrater tillsammans med fett (ex hamburgare med pommes) ökar CRP direkt. Undvik raffinerade kolhydrater och fokusera på att äta hälsosamma fetter (ex avokado, olivolja, kokosolja, nötter) samt mer grönt. 

5. Omega 3
Höga nivåer av CRP kan du balansera genom att öka intaget av de fördelaktiga essentiella fettsyrorna, speciellt omega 3. Du finner det i fet fisk eller i alger. Kan med fördel rekommendera en fiskolja från Thorne. Fri från tungmetaller och är stabil. Vill du inte äta fisk, så finns det idag bra kosttillskott baserat på alger med omega 3. 

6. Öka upp intaget av rätt näringsämnen
Vitaminerna A, D, E och K är väldigt viktiga för din hälsa. Man har sett att de sänker ditt CRP. Även B-vitaminer som folsyra (B9) och niacin (B3). De är båda förknippade med ett lägre CRP. Aktiverade B-vitaminer är viktiga för hälsan och inte minst för att RNA (ribonukleinsyra, kemiska ämnet som bland annat fungerar som en budbärare mellan arvsanlagen och för att cellen skall fungera optimalt). Flera studier har visat att även magnesium kan sänka ditt CRP. 
Du kan antingen maximera kosten med dessa näringsämnen eller så tillsätter du näringstillskott för bästa effekt. 

7. Maxa med antioxidanter
Zeaxantin och B-kryptoxantin är två antioxidanter är bra mot inflammationer. Forskning har visat att personer som åt mer zeaxanthin och B-kryptoxantin i kosten som de intog varje dag, hade lägrecCRP-nivåer. Du hittar dessa i bl.a. grönkål, spenat och broccoli. Kurkuminum är det aktiva ämnet i gurkmeja som är bra för att minimera inflammationer. Intag anti -inflammationsdrinken varje morgon för att minska på dina inflammationer. 

"Anti - inflammationsdrinken"
Blanda följande med vatten och skada innan du dricker varje morgon:
1 tsk gurkmeja (eko pulver)
1 tsk ingefära (eko pulver)
1/4 tsk kanel (eko pulver)
1 nypa cayennepeppar (obs lite räcker)

8. Bra sömn
Sömnen är oerhört viktigt för hur du mår för övrigt i kroppen. Ju mindre du sover (även för en natt), ju högre blir dina CRP-nivåer. Har du sovit sämre är det mer vanligt att du känner dig stelare och mer öm i kroppen, på grund av de ökade inflammationerna. 

9. Lugna stunder
Stress höjer dina CRP nivåer. Studier visar att ett stressigt jobb eller en osund relation till nära och kära skapar mer inflammationer och ett högre CRP.  Se till vilka behov som är viktiga för dig! Kroppen speglar din mentala hälsa och det sätter spår även inuti kroppen. 
Man har sett att inflammatoriska processer i tarmen, sänktes drastiskt genom att utöva mindfulness. Du kan även lugna tarmen genom att tillsätta en blandning av bra bakterier som Lactobacillus och Bifidobacterium. Ett sätt är att tillsätta syrade grönsaker (Tistelvind är bra) till varje måltid under några veckor. 

10. Djupandning 
Genom att djupandas hjälper du kroppen att sänka sina CRP nivåer. Du ventilerar och får igång cirkulationen och låter dina alveoler utbyta mer gas. 

11. Rätt inställning till livet
Fokusera på vad som gör dig glad. Det som gör dig glad kommer också göra dig lycklig. Att vara kring negativa människor och att vara i dåliga förhållanden kommer också att öka dina inflammationer. Byt ut dina ohälsosamma relationer. Vilka relationer behöver du byta ut och vilken av ovan punkter behöver du jobba mer med?

Kram 
Johanna - Din Hälsohero 

Comments

comments

Johanna Bjurström

Redaktionschef Wellness

Jag är din hälsohero som ger dig nycklarna till frihet och hållbar hälsa, yttre som inre, mental som fysisk. Allt under ett tak!

Jag har alltid varit målmedveten och vetat vad jag vill. Min styrka har alltid varit genomförandet av mina planer och visioner!
Jag är entreprenör och har drivit business i över 20 år. Det som driver mig är att jag älskar att få inspirera, motivera och på så sätt hjälpa dig att växa och bli ditt bästa jag!

Min grundvärdering:
För att du skall få en hållbar hälsa krävs det träning, träning och åter igen träning. Då menar jag inte enbart motion, utan allt som du inte har tränat på som är ovant för dig när det gäller en förbättring för din hälsa. Du har förmodligen tränat åt fel håll för länge, som gjort att du hamnat exempelvis i en depression, en mage som inte fungerar eller en utbrändhet. Du behöver träna åt rätt håll och i små steg. Det finns många rön där ute som talar om för dig vilken sorts hälsa du skall leva efter. Det kan vara sätt du skall äta på, nya sätt du skall detoxa dig på, springa på, tänka på. Det kan riktigt snurra i huvudet. Jag upplever många gånger att det går ett mode i hälsa. Nya löpsedlar varje vecka som talar om för dig vad som gäller nu. Så hur vet jag exakt vad just jag skall träna på?

Det är just det där, jag och de som gått min utbildning hjälper dig med. Att hitta vad just du behöver. Jag är utbildad homeopat, näringsterapeut, inom funktionsmedicin, coach, hudterapeut, dermopat, mikronäringsterapeut och PT. Genom att ta ut det bästa av alla världar, så har jag tagit fram min egna filosofi och utbildning om vad hälsa handlar om. Nyckeln är att se dig som en helhet och få fram vad just DU behöver och utifrån DINA förutsättningar och titta på grundorsaken till ditt eventuella problem.

Min resa:
För mig började allt med en dröm, en dröm att bli fotbollsproffs. När jag var 12 år hängde det planscher på Ronald Koeman, Gullit och Maradona på väggarna i mitt rum, de var mina stora idoler och förebilder. Vi hade alla en sak gemensamt, vi ville bli fotbollsproffs.

När jag var 12 år så fick jag diagnosen Ulcerös kolit (kronisk blödande tjocktarmsinflammation). Något år tidigare hade jag varit hos tandläkaren och fått en hel del lagningar med amalgam (innehåller kvicksilver och andra tungmetaller). Jag hade blivit kvicksilverförgiftad och det skapade inflammation i tarmen med smärtor. Som följd blev det en massa matintoleranser och matallergier. På den tiden var det ingen som förstod vad det var som hade orsakat att jag hade en blödande tarm (knappt att de gör det idag heller). Ovetandes så fortsatte jag att äta allt jag inte tålde och mitt kvicksilver fortsatte belasta min kropp. Det var aldrig någon som berättade eller visste vad det berodde på. Inte heller vad jag bör äta eller inte äta för att underlätta mina besvär. De sa att jag hade en kronisk tarmsjukdom och det fick jag leva med.

Men så hände det där som inte fick hända. Drömmen krossades i och med en knäskada. Korsband, ledband och menisker gick sönder, hela höger knä var trasigt. Jag kommer ihåg den dagen som igår, mina drömmar var puts väck, på bara en sekund. Rehabiliteringen blev lång och jag kom aldrig tillbaks. Frågan som ständigt pågick i mitt huvud var, hur kunde jag som 18 åring skada mig så illa?

Idag vet jag att det berodde på den kost jag stoppade i mig, i den stress jag levde i för att prestera, den missade träningen som stärker skelettet och att jag gick med allt för höga halter kvicksilver och andra tungmetaller i kroppen som skapade inflammationer. Mitt skelett släppte i från sig basiska mineraler för att kompensera den sura vävnaden som uppstod. Det medförde att jag blev benskör. Min kropp orkade inte. Det var många faktorer som spelade in.

Jag fick hitta en ny dröm, och det är den dröm som jag lever idag! Att få ge dig nycklarna till frihet och hållbar hälsa och att få sprida min kunskap vidare genom att utbilda andra!
Min resa tar sig nu en liten annorlunda väg än vad jag tänkt. När jag skadade mig så jobbade jag extra som fotomodell. Det blev naturligt att jag satsade mer på det när jag inte kunde spela längre. Det resulterade att jag var med i Fröken Sverige 1996, som Fröken Stockholm. Att vara med i Fröken Sverige var en rolig tid, vi ”Fröknar” fick i uppdrag att föreläsa för ungdomar om rökningens skadeverkan. Jag verkligen älskade det, att stå framför dessa ungdomar och få påverka dem, vara en förebild. Jag hade hittat min plats. Jag hade en ny dröm!

Resan fortsatte i skönhetens tecken och jag utbildade mig till hudterapeut. Min vision var att arbeta och hjälpa människor. Jag öppnade min första hudklinik, men upptäckte ganska snabbt att de krämer jag hade på hyllan räckte inte för dem som hade hudproblem. Jag började förstå att vi människor går omkring med massa obalanser i kroppen, som jag hade gjort när jag skadade mig. Jag behövde jobba inifrån. Jag började se mig omkring vad det fanns för olika läror och fann homeopatin. Den lära som tittar på hela människan, där allt spelar roll.

Efter 5 år var jag klar dermopat och homeopat. Samtidigt hade jag drivit min hudklinik, vilket gjorde att jag kunnat praktisera från dag 1. Det gjorde att jag fort märkte vad som funkade och det som funkade mindre bra. Jag upptäckte också att vi människor går med för mycket näringsbrister och för mycket negativa tankar. Tankar som belastar din kropp och dina celler negativt och som begränsar dig. Många där ute är även medberoende och där har jag själv stor erfarenhet och jag titulerade mig förr att jag hade ”svart bälte i medberoende”. Första stadiet var att förstå och inse att jag hade ett medberoende, andra steget var att göra något åt det.

Jag kände att jag behövde en djupare kunskap och utbildade mig vidare inom näring, coach, PT, inom funktionsmedicin och mikronäring. Jag har slagit ihop all kunskap och gjort till min egen filosofi vad jag anser är att ha en bra hälsa. Alla är vi olika och vi behöver olika saker för att må bra. Det är just det som är så viktigt, att hitta det just du behöver i ditt liv för att du skall må som bäst! -Be the best of you!

Hur mår jag idag?
Jag är helt frisk från min tarmsjukdom, från min kvicksilverförgiftning, från negativa tankar och medberoende. Jag har de verktyg jag behöver för att må bra och vara i balans. Jag har så mycket energi och driv som jag inte ens hade när jag var 20 år. Jag har hittat lösningen till en hållbart liv och till en hållbar hälsa. Mår mina celler bra inuti kroppen strålar även min hud! Idag coachar jag och gör hälsoanalyser och då främst i mina utbildningar. Du jobbar med din egna hälsa hela tiden i din utbildning hos mig, vilket är en förutsättning att din egna hälsa är bra innan du coachar andra.

Jag har nu hjälpt och inspirerat människor i över 20 år. Under mitt paraply som entreprenör erbjuder jag idag utbildningar, föreläsningar, förmedlar duktiga examinerade elever som gör hälsoanalyser, coachning och hjälper dig stärka din hud inifrån med rätt näring.

Jag har byggt upp min Holistic Health Academy, en skola där du kan utbilda dig till Hälso och livsstilsacoach eller Advanced Skin Therapist. Du får en ny yrkestitel och du lär dig inspirera både dig själv och andra att ta hand om din hälsa och din hud utifrån ett holistiskt synsätt. Varje elev som har gått hos mig har en gedigen och kvalitetssäkrad utbildning. De har en bred kunskap om hur kroppen fungerar och ger dig de bästa verktygen och målen för vad precis du behöver. Dessutom ger jag dem ständigt support, även efter avslutad utbildning. Vi är ett härligt gäng!

Bli din egen hälsohero och få mina hälsoherobrev varje torsdag på mail! Du anmäler dig på www.johannabjurstrom.se

Idag lever jag i min dröm och min vision. Jag har en balans och en stabil grund att stå på när det gäller hälsan, familjen, jobbet och ekonomin. Visst kan det rubbas emellanåt, men så länge jag har en bra grund och flera ben som står stadigt reser jag mig snabbt upp igen! Nu vill jag hjälpa dig till att få en stabil grund och att du skall leva din dröm!

Längtar du efter mer energi, mer livskraft, mer tid och mer pengar? Hur mycket skulle du vinna på att bli ditt bästa jag?

Styrka, energi och superkrafter – Jag är din hälsohero som ger dig nycklarna till frihet och hållbar hälsa, yttre som inre, mental som fysisk!

Vad kan jag hjälpa dig med?

Kram Johanna

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>