Hur minskar jag på inflammationerna?

Idag vet man att femtio miljoner amerikaner har ett autoimmunt tillstånd. Vi i Sverige och även övriga världen närmar sig ett leverne som de har i USA, då vi äter mer och mer inflammationsbildande kost.

Någon har en hjärtinfarkt var 34:e sekund i USA. Vi är snart uppe i siffror där en av tre kvinnor får cancer. Detta är inte normalt, men tyvärr snart en verklighet. Alla dessa sjukdomar har en sak gemensamt: inflammation! 

Vissa inflammationer i din kropp kan vara bra, exemplevis skadar du dig så bildas det en inflammation som påskyndar läkningen, men det är inte den sortens inflammation vi pratar om här, utan det är den återkommande eller “kroniska inflammationen” som jag pratar om. När kroppen inte orkar att ta hand om inflammationen, så kommer det med stor sannolikhet att visa sig på huden. Det kan visa sig som akne, rosacea eller som eksem m.m. Det går alltid att göra något åt inflammationerna men det kommer att krävas lite arbete. 

Du kan bara göra något åt dina inflammationer om du vet vad det beror på. Du kan exempelvis med ett enkelt blodprov (CRP) se vilka inflammationsnivåer du har i din kropp. Sedan är det dags att börja detektivarbetet på vad du får dem i från. Jag listar några saker nedan som kan vara stora orsaker till pågående inflammationer i din kropp. 

CRP – prov: 
C-reaktivt protein eller CRP är ett inflammatoriskt protein som är ett av de bästa sätten att mäta dina inflammationsnivåer. Det produceras huvudsakligen av levern. Normala nivåer av proteinet hjälper CRP att bekämpa infektioner och skyddar din kropp. Du ser, inflammation behöver inte alltid vara dålig, men det handlar om en balans. Det bör inte vara för högt eller för lågt, det behöver vara rätt. Ett CRP prov bör vara under 5 men helst under 3. 

Inflammation blir skadlig när den får härja fritt och okontrollerat. Ett CRP-test mäter din inflammatoriska process och hur aktiv den är.
Om ditt CRP är högt, berättar den inte om vad som orsakar inflammation. Utan det indikerar bara att det finns en inflammation och hur mycket det är. Idag vet vi att vi ofta har höga CRP värden när vi har något av följande sjukdomar: 
Depression, kronisk trötthet, infektioner, hjärninflammation, högt blod, tryckcancer, autoimmuna tillstånd, diabetes typ 2, hjärtsjukdom, sömnapné m.fl. 

Hur sänker jag mina inflammationer?
Här är mina bästa tips för att få dina inflammationsnivåer balanserade. 

1. Ta bort allt vitt
Speciellt socker och mjölkpulver som finns i all processad mat numera. Dessa höjer inflammationsnivåerna och desto mer socker du äter, desto högre blir din CRP. Tänk på att även snabba kolhydrater är socker, så ta helst bort vetet också. 

2. Ha koll på ditt endokrina system
Man har sett att vid högt CRP så kan du även ha högre nivåer av hormonerna leptin och östrogen. Det är alltid bra att titta på balansen mellan dina hormoner i ditt endokrina system. Du kan lättare få obalanser i detta systemet vid stress eller om du utsätter dig för kemikalier som stör ditt känsliga system. 

3. Rörelse och motion
Tränar du regelbundet sänker du sannolikt ditt CRP -värde. Intervallträning är en bra träning blandat med yoga och styrketräning. Mixa dem under veckan och se till att du rör på dig minst 30 minuter om dagen. Promenera eller cykla till jobbet eller hitta din stund när det passar bäst att du rör på dig.

4. Undvik transfetter och ät ren mat
Man har sett i studier att människor som ofta äter transfetter har mer inflammationer, än de som konsumerar färre transfetter. Läs alltid innehållet på produkten och ät en så ren kost (färska grönsaker) du bara kan och undvik processad snabbmat. Man har även sett att raffinerade kolhydrater tillsammans med fett (ex hamburgare med pommes) ökar CRP direkt. Undvik raffinerade kolhydrater och fokusera på att äta hälsosamma fetter (ex avokado, olivolja, kokosolja, nötter) samt mer grönt. 

5. Omega 3
Höga nivåer av CRP kan du balansera genom att öka intaget av de fördelaktiga essentiella fettsyrorna, speciellt omega 3. Du finner det i fet fisk eller i alger. Kan med fördel rekommendera en fiskolja från Thorne. Fri från tungmetaller och är stabil. Vill du inte äta fisk, så finns det idag bra kosttillskott baserat på alger med omega 3. 

6. Öka upp intaget av rätt näringsämnen
Vitaminerna A, D, E och K är väldigt viktiga för din hälsa. Man har sett att de sänker ditt CRP. Även B-vitaminer som folsyra (B9) och niacin (B3). De är båda förknippade med ett lägre CRP. Aktiverade B-vitaminer är viktiga för hälsan och inte minst för att RNA (ribonukleinsyra, kemiska ämnet som bland annat fungerar som en budbärare mellan arvsanlagen och för att cellen skall fungera optimalt). Flera studier har visat att även magnesium kan sänka ditt CRP. 
Du kan antingen maximera kosten med dessa näringsämnen eller så tillsätter du näringstillskott för bästa effekt. 

7. Maxa med antioxidanter
Zeaxantin och B-kryptoxantin är två antioxidanter är bra mot inflammationer. Forskning har visat att personer som åt mer zeaxanthin och B-kryptoxantin i kosten som de intog varje dag, hade lägrecCRP-nivåer. Du hittar dessa i bl.a. grönkål, spenat och broccoli. Kurkuminum är det aktiva ämnet i gurkmeja som är bra för att minimera inflammationer. Intag anti -inflammationsdrinken varje morgon för att minska på dina inflammationer. 

“Anti – inflammationsdrinken”
Blanda följande med vatten och skada innan du dricker varje morgon:
1 tsk gurkmeja (eko pulver)
1 tsk ingefära (eko pulver)
1/4 tsk kanel (eko pulver)
1 nypa cayennepeppar (obs lite räcker)

8. Bra sömn
Sömnen är oerhört viktigt för hur du mår för övrigt i kroppen. Ju mindre du sover (även för en natt), ju högre blir dina CRP-nivåer. Har du sovit sämre är det mer vanligt att du känner dig stelare och mer öm i kroppen, på grund av de ökade inflammationerna. 

9. Lugna stunder
Stress höjer dina CRP nivåer. Studier visar att ett stressigt jobb eller en osund relation till nära och kära skapar mer inflammationer och ett högre CRP.  Se till vilka behov som är viktiga för dig! Kroppen speglar din mentala hälsa och det sätter spår även inuti kroppen. 
Man har sett att inflammatoriska processer i tarmen, sänktes drastiskt genom att utöva mindfulness. Du kan även lugna tarmen genom att tillsätta en blandning av bra bakterier som Lactobacillus och Bifidobacterium. Ett sätt är att tillsätta syrade grönsaker (Tistelvind är bra) till varje måltid under några veckor. 

10. Djupandning 
Genom att djupandas hjälper du kroppen att sänka sina CRP nivåer. Du ventilerar och får igång cirkulationen och låter dina alveoler utbyta mer gas. 

11. Rätt inställning till livet
Fokusera på vad som gör dig glad. Det som gör dig glad kommer också göra dig lycklig. Att vara kring negativa människor och att vara i dåliga förhållanden kommer också att öka dina inflammationer. Byt ut dina ohälsosamma relationer. Vilka relationer behöver du byta ut och vilken av ovan punkter behöver du jobba mer med?

Kram 
Johanna – Din Hälsohero 

Comments

comments

Johanna Bjurström

Redaktionschef Wellness

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>