Mat

Blossa 2015 – Afternoon Glögg

Blossa15I dagarna har årets Blossa-glögg presenterats och i år ser det ut att vara en smak som kommer falla mig på läppen väldigt väl. Det är nämligen Earl Grey som är den extra piffen. Det citrusdoftande svarta teet har tagits fram exklusivt av The London Tea Company – ett nyskapande tehus som enbart jobbar med Fairtrade. Earl Grey antas vara uppkallat efter den brittiska premiärministern Charles Grey på 1830-talet. Så nu vet ni det!

Flaskans design är inspirerad av klassiskt engelskt porslin och på flaskan finner du en earl som under en jaktpaus värmer glögg i en kittel i sällskap med sin basset. Illustrationen är framtagen av Scandinavian Design Group. Perfekt ursäkt för att äntligen köpa det där porslinet jag velat ha i evigheter.

Enligt pressmeddelandet ska glöggen passa bra till klassiska afternoon-tilltugg som nybakta scones tillsammans med en starkare ost och fikonmarmelad eller rökt lax med dillcrème på en toast. Jag tycker det här är strålande för vem är, i ärlighetens namn, inte less på pepparkakor med ädelost? Hand upp!

// This is a hard post to translate into English because, well, glögg might not be that common where you live. Basically, it’s all we talk about from December 1 until mid January when we drink the last of it and say ”good riddance”. It can’t be saved until next year and we can’t throw any of it away because that would be, well, Swedes consider throwing out alcohol to be a mortal sin. Alcohol abuse we call it.

Anyway, to make a long story short, 15 years ago the manufacturers thought the old fashioned way to spice glögg wasn’t enough and have since then tried (and failed miserably) to throw in basically anything they could think of. Lavender, blueberries, saffron – just weird. All of it.

This year, they teamed up with fancy The London Tea Company, added Earl Grey tea and had Scandinavian Design Group to get inspired by British porcelain for the bottle. Afternoon Glögg they call their creation and this year, it might actually work! I’m going to have a go at it and throw a new type of glögg party because, honestly, I’m a little fed up by gingerbread cookies with blue cheese on it. Which is the main thing you have with glögg. Now you know!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply