Drangelskan Unplugged

Tvärningen-överkorsandet som leder till bålstabilitet

Nu har jag skickat iväg första avsnittet av sex till Tidningen Hästfocus. Det är väldigt roligt att vara tillfrågad om att skriva. Det ska bli en serie om hur vi gör det i den integrerade ridkonstens anda.  Emma Norén var hos oss och fotade och jag har haft fullt sjå att välja bilder.

Träningsupplägg för en vecka

Det har varit en tankeprocess att fundera ut vad jag ska skriva om. Vad är viktigast? Men så sa min äldsta dotter:

– Ska du inte lägga upp det över veckans sju dagar? ” ”Det är ju så svårt att få till ett bra och genomtänkt träningsupplägg.”

Sagt och gjort. Nu blir det alltså ett veckoupplägg som jag ska försöka skildra ur ett integrerat perspektiv. Det är inte helt lätt att guida i text och ord. Men jag kommer att göra ett försök.

Ridläraren oersättlig

Första avnittet handlar om tvärning eftersom det är grunden i så mycket när man ska träna sin häst. Det bästa är förstås om du har en ridlärare vid din sida som kan guida dig. Någon kunnig som kan hjälpa dig när du är till häst för att se om det är lagom mycket tvärning. Att den tvärning du utsätter hästen för gagnar din häst. Så att du inte gör för mycket, eller för lite, eller för länge, eller utan tillräcklig uppvärmning, eller efter att hästen har blivit för trött. Jag hoppas och önskar att jag får massor med frågor från läsarna. Sen är det ju förstås svårt att svara på något som man inte ser. Man måste ju se vad hästen gör. Jag har haft elever som har sagt att hästen tvärar jättemycket eller går alldeles för mycket framåt mm. Och sen när jag faktiskt har hästen framför mig så har vi helt olika uppfattning om vad som faktiskt är mycket.

Bildblogghästfocus

Känna vad som är

Och det är också viktigt att kunna känna på hästen. På musklerna, huden. Och eleven. Ta den i handen och känna vad den menar med löst. Det är just där i samspelet mellan ridlärare och ryttare och häst som det händer. Jag kan förklara hur många gånger som helst eller be eleven läsa något. Det underlättar. Men till syvende och sidst så kommer vi inte undan att det måste hända där och då. I skeendet, där de händer, när det händer. Så att eleven får känna vad det är som ska hända. Där!!! Utbrister ridläraren. Kände du vad som hände där. Kan du återskapa vad som ledde fram till det. Bra! Och igen! Kände du där! Så läsningen som du hittar i Hästfocus kan leda fram till förståelsen rent intellektuellt och ge dig kunskap. Den här kunskapen kan tillsammans med hästen och ridläraren leda till till fysisk förståelse vilket är detsamma som ridkunnande. Mycket nöje!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply