Snygg makeup och de senaste trenderna av Sara Stenevad –  Stylist, makeupartist och skönhetsredaktör på Blogozine.se

Airbrush

I dag har jag haft lektion på IMC på karaktärskursen då jag gett eleverna intro i Airbrush. Det var svårare än de trodde, och det är svårare än man tror på så sätt att man inte har samma “känsla” och kan styra exakt vart färgen hamnar som när man använder penslar. En annan teknik. Med airbrush sprayas makeupen på huden med hjälp av en airbrush istället för att appliceras med svampar eller penslar. Används kanske mest inom film och teater, men har blivit lite vanligare även på plåtningar och TV. För de två sistnämnda kanske mer för att lägga bas. Kommer såklart från USA där det är mycket mer vanligt än här i Sverige, där användes det redan 1925 i filmen Ben Hur. Maken blir lite annorlunda, den lägger sig som en film ovanpå huden vilket ger en jättevacker finish. Idag fick eleverna lägga en “Clean Beauty” med bas, shading, rouge, ögonbryn och globmarkering. Lite tricky att få in känslan vart färgen ska hamna när man prövar första gången men de var jätteduktiga!!

När HD film och TV kom vart det en riktig “buzz” kring airbrush, man var tvungen att hitta en makeup som förskönade, eller som inte lade sig i veck eller i porer etc som traditionell makeup kan göra eftersom man arbetar in den på ett annat sätt. Detta innan man uppfunnit filter etc till kamerorna med HD.

Själv ser jag airbrush som ett komplement till vanlig makeup då den absolut inte kan göra allt och dessutom så är det en stråle som sprider färgen och jag förderar alla dar i veckan att lägga en traditionell ögonmakeup. Men ska man göra större ytor såsom bodymakeup är det otroligt tidssparande. Den makeup jag använder i ansiktet är mineralbaserad och innehåller ingen alkohol. Alkoholbaserad airbrush makeup använder jag endast om jag skall göra till exempel tatueringar. Den måste lösas upp med alkohol. Fördelen är att alkoholbaserad makeup sitter bättre men är sämre för huden och måste som sagt lösas upp med alkoholbaserad rengöring.

Det går fort och lätt att göra effekter vid till exempel när man skapar sår och också om man vill göra en fantasyinspirerad makeup.

Några inspo-bilder

airbrush 3

Den här typen av makeup går mycket fortare med airbrush

airbrush 1

Den här också…

airbrush 2

En mall och vips – voilá! Viktigt dock att man håller mallen tätt mot huden så att det inte blöder.

 

Comments are closed