Allmänt

En helt galen idé… eller?

Ok, I need your help här. Jag fick en idé sent igår kväll precis när jag lagt mig och jag har ägnat halva dagen åt att prata med folk till höger och vänster om det här verkligen är en bra grej eller bara tramsigt. Så nu får du säga Yay or Nay. Det blir lite långt det här men det är viktigt för mig att höra din åsikt så läs gärna hela och lämna en kommentar när du läst klart.

Bakgrund
Jag har länge letat efter ett sätt att engagera mig i samhällsdebatten. Eller debatten är fel ord. Så här: jag vill inte vara en av dem som tyst står och ser på när samhället håller på att förändras åt ett potentiellt hemskt håll. Det var många som inte gjorde något förra gången det begav sig och konsekvenserna av det, ja, historieböckerna borde förskräcka tycker man.

Samtidigt har jag svårt med epitetet anti-någonting. Jag vill vara för någonting. Anti låter så negativt och demonstrationer är inte mitt forum. Dessutom tycker jag att mig se att anti-rörelsen är lite för våldsbejakande. Som att gott våld är bättre än ont. Jag har svårt att förlika mig med att målen helgar medlen och att man tycker att odemokratiska metoder är rätt sätt att bekämpa andra ”odemokrater”. Vi är vuxna och vi borde ha lärt oss andra sätt att konflikthantera by now. Tycker jag.

Så, för att sammanfatta helt kort: jag vill engagera mig men känner mig inte hemma med sättet andra gjort det på hittills.

Idé
Löpning är för många ett sätt att umgås på. Det finns också många exempel på löplopp för ett cause. Varför inte köra löpning för öppenhet?
Jag tänker mig en slags flashmob, där alla som vill vara med och manifestera sitt ställningstagande för öppenhet och tolerans för alla människor av alla etniciteter, religioner, läggning, politisk hemvist – oavsett etikett man vill eller får satt på sig, dyker upp på en given plats och springer en liten slinga i centrala Stockholm. Säg kanske 5 km.

För effekt, säg att vi använder oss av symbolen för mångfald, öppenhet, fred och respekt – regnbågen, där alla väljer sin favoritfärg och klär sig i den till överdelen. Sedan springer vi tillsammans genom Stockholm koordinerat som en regnbåge så att alla som möter oss först ser en massa lilaklädda löpare, sedan indigo, sedan blå, gröna… ja, du fattar. Uppifrån ser det ut som en lång flytande regnbåge.

Säg att vi lägger det som ett lunchpass på måndag nästa vecka, den 1:a september med 14 dagar kvar till valet. Perfekt som ett alternativ till lunchspinningen liksom.

#runformulticolor eller nåt sånt.

Sen när vi sprungit klart, ger vi den som är närmast en svettig kram och fortsätter med måndagens bestyr. Minimal insats, mycket fredlig, rolig manifestation och samtidigt ändå stå upp för ett öppet och tolerant samhälle.

Yay or nay? Skulle du hänga på?

regnbåge löpning

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply