Feminism i sin rätta mening tidlöst mode för både honom och henne!

Feminism i sin rätta mening handlar om rättvisa och jämnställdhet mellan män och kvinnor. Det handlar om den grundläggande värderingen att män och kvinnor är värda lika mycket och har lika mycket att tillföra i alla sammanhang. Vi är alla människor och vi är alla individer. Det spelar ingen roll vilket kön man har för att avgöra vilka egenskaper man har och vilken sysselsättningar som passar en som person. Det är konstigt att detta inte är självklart.

Det är ett sorgligt faktum att 70% av alla självmord i Sverige begås av män. Varför? Jag skulle tro att gamla könsroller och stereotyper är en stor del av anledningen. Gamaldags värderingar om att en man ska vara på ett visst sätt som inte går ihop med alla situationer som en människa möter i vårt samhälle.

Att det skulle vara omanligt att behöva be om hjälp eller inte lyckas nå upp till idealen av vad som ases vara manligt.

All modern forskning visar att såväl samhällen som arbetsplatser och parförhållanden som är jämställda är de lyckligaste och hållbaraste på sikt. Ur den synvinkeln är det lätt att känna för feminismen som en viktig och bidragande möjlighet för alla, oavsett kön till ett rikare och lyckligare liv.

Det är en missuppfattning att äkta femisnism skulle handla om kvinnors hat mot män. Mäns våld mot kvinnor, för den delen, handlar i grund och botten om värderingar som är långt från feministiska och jämnställda. Alla är vi unika och den dag vi alla har rätt att vara det fullt ut för att vi lever i ett samhälle som respekterar individers rätt till jämnställdhet och värderar rättvisa är vi alla vinnare.

Jämnställdhet och rättvisa betyder inte att alla ska göra samma saker och att det inte ska vara skillnad mellan människor. Tvärtom – det betyder att alla har rätt att vara som de är – precis så som de är födda att vara. Oavsett om det är som pojke eller flicka. En kvinna ska kunna välja att göra karriär om hon vill och bli respekterad för det lika mycket som om hon väljer att vara hemmafru och ta hand om barn och familj. Detsamma för män. Han ska respekteras lika mycket vad han än väljer att göra I livet.

Du måste bara kolla in Emma Watsons, känd från Harry Potter, tal i FNs generalförsamling. Gripande och omvälvande minst sagt.

Emma Watson at the HeForShe Campaign 2014 – Official UN Video

Comments

comments

Lisa Sjödahl

Chefredaktör

Välkommen till Blogozine - En plattform som tar ställning och gör skillnad. Vårt Magazine finns för att inspirera alla våra läsare att tro på sig själva och nå sina mål och drömmar. Allt innehåll är skapat av redaktörerna i våra olika vertikaler: Mode, skönhet, Musik, Wellness, Inredning samt Livsstil. Vi vill uppmuntra våra läsare att i alla lägen ha ett öppet sinne och stötta sina medmänniskor. Vi tror nämligen på att vi får det vi ger. Framförallt är Blogozine en plattform som vill publicera - Din historia - På Ditt sätt.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>