Mimmi Rosendahl

No coffee, no workie

Idag har jag varit på jobbet i några timmar och fixat lite saker. Svarat på mail och tagit hand om bokningar inför hösten som rullar in såhär i semestertider! Annars är det rätt lugnt där just nu, och jag har tid att städa i receptionen och sortera saker så det är snyggt när allt drar igång igen.

När jag kom hem nu på eftermiddagen var det bara att ta fram noterna och börja instuderingen av ”Green finch and linnet bird” ur musikalen Sweeney Todd av Stephen Sondheim. Eftersom mitt mål fortfarande är inställt på att tids nog göra karriär inom scenkonst, måste jag se även instuderingstimmar och sångövandet som ett jobb i sig. Att bara ha det som hobby räcker inte för mig. Det innebär i praktiken att jag försöker avsätta några timmar per dag innan eller efter mitt vanliga jobb till detta. Såklart går det inte varje dag om man jobbar med annat heltid, om man har många andra ärenden som ska hinnas med. Men då försöker jag kompensera och få till fler timmar på helgen istället. Det är ju tyvärr så, att mitt sociala liv hamnar på efterkälken eftersom jag prioriterar musiken och sångjobb när jag är ledig. Det lider jag dock inte så mycket av. Nu när jag inte studerar sång på heltid längre har jag märkt att jag uppskattar de stunder när jag får sjunga mycket mer.

Tillbaka till Sondheim. Först tyckte jag inte om hans musik speciellt mycket. Den kändes svår och obegriplig. Ungefär som operans Strauss, i alla fall som musiken i operorna Elektra och Salome ( Rosenkavaljeren är ju mer Mozart-like , och därmed mer begriplig, åtminstone musikaliskt), och jag tänkte att musikal borde ju rimligtvis kännas enklare och mer lättillgängligt när jag är van vid opera. Men jag var nog lite för extrovert och snabb att döma där. Som med all musik blir även Sondheim mer och mer begriplig desto mer jag lyssnar, och ju mer jag bryter ned noterna, desto mer förstår jag hans musikaliska språk, vilket i sin tur gör det enklare för mig att sjunga det han skrivit, eftersom jag förstår vad han menar! Nu blev det nörderi här, men detta är ju i grunden en operablogg.

Nu ska återgå. Jag önskar er en härlig helg!

Jag älskar för övrigt denna kaffemugg som jag fått i present av min pojkvän. Bästa nördpresenten!

Jag älskar för övrigt denna kaffemugg som jag fått i present av min pojkvän. Bästa nördpresenten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *