Mimmi Rosendahl

Varför vill jag bli operasångerska?

Detta är en fråga jag får ganska ofta, fast ställd på olika sätt. Vissa frågar för att de undrar hur jag kom på att jag skulle börja med opera, och andra undrar hur jag vågar satsa på det eftersom det är så osäkert som yrke ( liksom alla kulturyrken). En del förstår inte hur jag orkar hålla på med det varje dag. Hur jag orkar kombinera heltidsjobb, en pojkvän som bor i Göteborg och är musikalartist, hur jag alltid kommer välja att betala för en sånglektion framför en utekväll, och samtidigt finna inspirationen att själv öva till vardags. Andra är bara fascinerade.

Nu när jag skickat in ansökningar till operautbildningar både i Stockholm och Göteborg, har jag fått samma fråga svart på vitt. Beskriv kortfattat varför du vill bli operasångerska. Max 2000 tecken.

Detta fick mig att börja fundera, och här är mitt kortfattade svar till alla er som undrar. Samma svar som Operahögskolan fick:

Det låter som en klyscha att skriva att jag vill bli operasångerska ” för att jag älskar att sjunga”. Men klyscha eller ej så är det lika sant.

Jag har tidigare sjungit annat, i band och musikal, men har aldrig riktigt känt mig hemma i det. För mig har det alltid fallit sig naturligt att sjunga med en klassisk teknik, och jag finner klassisk musik och opera mer uttrycksfullt än andra genrer.

Varför jag finner opera så uttrycksfullt är för att den oftast avnjuts live. Man har inte mixat ljudet, använder inte mikrofon, man har inte lagt autotune på sången eller klippt några scener. Det är så naket och skört, och är en sångare riktigt bra är opera en smällkaramell för alla sinnen.  Att sammanfoga musik och skådespeleri, och få det att bli trovärdigt, är en prestation utan like. Det är ett hantverk. Jag vill bli operasångerska för att jag älskar att sjunga, men det är så mycket mer än så. Det är en livsstil, och jag är beredd att jobba hårt för det jag tror på.

Ja, det var min ”kortfattade” beskrivning. Men nu vet ni.

011

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *