Mimmi Rosendahl

Hej allihop!

I helgen har jag haft möte med filmbolaget Prospericon för att diskutera manus och annat kring min kommande musikvideo som vi troligtvis kommer börja filma i januari om allting klaffar som det ska. Det känns riktigt spännande att se hur allting börjar ta form. Från att ha suttit hemma i min lilla lägenhet kl 2 på natten och klinkat lite på gitarren och hittat på en och annan textfras, till att börja bygga låten med duktiga musiker, och nu bygga en historia kring den och skriva ett manus. Jag har så otroligt mycket idéer och det är verkligen ett privilegium att få göra verklighet av dessa! Håll gärna utkik här på bloggen och på min facebooksida för uppdateringar kring detta projekt.

I går kväll lagade jag en mysig höstmiddag tillsammans med goda vänner, drack rödvin och dansade till nostalgisk (inte nödvändigtvis bra) musik och hade det riktigt trevligt. Idag är jag lite söndagseg, så det blir rester från middagen igår och bara skrota runt i mysbyxorna. Jag önskar er en fortsatt skön dag!

prospericon prospericon1

Ännu ett projekt

Man brukar säga att vi kreativa människor att duktiga på att påbörja projekt, men sämre på att avsluta dem. Det är något som stämmer in väldigt bra på mig. Jag tycker om att ha många saker och planer på gång. Oftast rinner 50 % av dem ut i sanden för att jag tappar intresset eller hittar något nytt, intressant att göra. När jag dock går in för ett projekt jag påbörjat gör jag det med motivationen att bli världsbäst. Det är allt eller inget. Halvfart går jag inte igång på. Om jag sedan inser att jag inte kan bli världsbäst, då slutar jag oftast. Som t.ex baletten. Jag skulle dansa tåspets och allt, men insåg tillslut att jag som 22-åring inte skulle hinna bli så mycket bättre. De flesta dansare var redan pensionerade vid samma ålder som jag när jag började. Men musik däremot, är något jag faktiskt kan. Åtminstone kan jag sjunga. Utöver sången tar jag pianolektioner ibland, lär mig spela gitarr på egen hand, och nu, idag, ska jag för första gången ha en orgellektion! Kyrkorgel. Det ska bli så roligt! Vem vet, om några år kanske jag spelar på ditt bröllop?

orgel_im_st-_stephansdom-passau

Jag berättade ju tidigare att det snart skulle börja hända saker, och detta är en av dem! Jag är numera med i en agentur som artist ( både som opera/romans-solist och med min egen musik/covers) samt som modell. Jag är numera multiartist med andra ord. Denna agentur har releasefest nu på lördag kl 18-02 på RoQ på Odenplan, och det är ett öppet event, så ta med era vänner, drick drinkar och boka mig! Länk till evenemanget på Facebook hittar du HÄR.

 

It’s happening a lot of fun things, and this is one of them! You can now book me through an agency, as both opera/classical singer and with my own music/covers, and also as a model. I’m a multi artist now! This agency is having a release party on saturday 6pm- 2 am at RoQ on Odenplan (Stockholm), and it’s an open event, so bring your friends, have a drink and book me! You find the link to the event on Facebook HERE.

Vi ses på lördag!

Foto: Åke Cappelin

Foto: Åke Cappelin

Idag är jag uppe i ottan, lördag till trots. Jag har lite utcheckningar på mitt vanliga jobb, så jag ska vara där i några timmar, sedan ska jag för första gången någonsin agera kyrkomusiker! Jag ska spela och sjunga på ett dop. Inte orgel, för det kan jag inte (än…men jag har planer på att lära mig), så jag ska spela två psalmer på piano, samt två sånger som föräldrarna till barnet önskade. Jag är lite nervös. Jag kan spela brukspiano, men det är sången som är mitt huvudinstrument, och ska jag spela på något annat instrument än mina stämband blir jag lite extra hispig. Men det ska verkligen bli jättekul, jag har ju en liten plan på att eventuellt utbilda mig till kyrkomusiker, så det blir spännande att prova på!

För övrigt har planerna på inspelning av min egen musik dragit igång på riktigt! Nu ska vi snart börja repa och bygga låtarna, och sedan flytta in i studion. Jag längtar verkligen efter slutresultatet, redan!

Jag önskar er alla en härlig helg!

14269525_10154101856024735_460310950_n

I går kväll träffade jag en vän lite spontant för middag och vin. Vi gick ned i gästhamnen här i Nynäshamn för att lyssna på ett liveband som spelade, och vi hade så kul! Vi dansade i flera timmar och blev helt blöta av svett! En riktig höjdarkväll med andra ord. När vi vaknade i morse gjorde vi lyxfrukost med tända ljus och tittade på ”The notebook”. Perfekt helg. Resten av dagen har gått åt till att översätta arior, öva sång och pilla med min hemsida. Det var ganska mycket som behövde uppdateras. Ta gärna en titt på den här!

Hoppas er helg har varit lika glädjande som min!

Bjuder på en till bild från förra helgens photoshoot:

IMG_5102

 

Jag har genom åren skrivit väldigt mycket musik, som det sedan inte hänt någonting med. Jag skriver texter på baksidor av räkningar och nynnar melodier när jag åker tåg, som jag sedan försöker spela in på mobilen lite diskret för att inte glömma. Pianot och gitarren är mina verktyg som jag använder mig av för att sätta musik till texterna jag skriver. Min skrivarstil är att jag utgår från sången och texten, eftersom det är mitt huvudinstrument. Men jag är inte tillräckligt duktig på piano och gitarr för att faktiskt bygga låtarna. Till det behöver jag några duktiga musiker, och det har jag hittat nu! Vi kommer bli som ett projekt-band, där vi repar tillsammans några gånger och, rent av, gör musik av det hela.

Jag har några delmål med detta projekt och det är:

  1. Bygga låtarna och spela in i studio (helst innan jul)
  2. Släppa musiken på Spotify, Youtube osv.
  3. Fixa spelningar
  4. Spela in musikvideo ( i ett senare skede)

Följ gärna mig på denna resa!

Trevlig helg!

Ps. För övrigt var jag nyligen på en photo shoot så det kommer framöver läggas upp mycket bilder i detta tema! Fotograf: Åke Cappelin

14054560_10154052772434735_404537350154825207_o

Hej allihop! Missed me?

Jag har varit i ett velande stadium i mitt liv och inte riktigt vetat vad jag vill göra, vilket i sin tur har inneburit att jag inte vetat vad jag ska fokusera på att skriva om. Det har varit ett hektiskt år och jag har sökt flera skolor. Operahögskolan i Stockholm och Göteborg, musikhögskolan i Malmö, och Mozarteum i Salzburg (vilket var ett spännande äventyr i sig, jag berättar mer om det i ett annat inlägg!). Alla provsjungningar gick bra, men jag kom inte in. Konkurrensen är stenhård, och även om jag vet att jag är duktig så krävs det så otroligt mycket mer än talang och tekniska kunskaper. Det kräver ett enormt engagemang, och det börjar kännas som att jag ger upp stora delar av mitt liv för operan. Med det sagt menar jag inte att jag ska sluta. Om jag känner för det söker jag skolor igen. Kanske behöver min röst mogna lite till, jag vet inte, men jag tror på att jag hamnar där det är menat att jag ska vara.

Mycket annat spännande har hänt dock! Jag har börjat fila mer på min egen musik och målet är att jag ska spela in ca fyra låtar innan jul. Jag blir erbjuden en hel del gig (både som klassisk sångerska och med min egen musik+ covers). Nynäskalaset som jag var med och jobbade för öppnade flera dörrar för mig, och jag passar på att surfa på den vågen nu. Kanske hamnar jag inte på operascenen, men med alla andra projekt som är på G hamnar jag garanterat någon annanstans som är minst lika spännande! Jag lovar att berätta mer ingående om alla projekt i framtida inlägg.

Ha det gott så länge!

 

happy_mimmi

Inom kulturen, och då särskilt scenkonsten, tycker jag ofta att man känner av klyftor mellan olika genrer. Det finns en viss jargong bland utövande musiker och sångare att det man själv gör är mycket bättre än alla andra genrer ( ingen regel utan undantag förstås). Självklart är det fint och positivt att känna yrkesstolthet, och det är klart man utövar det man mest brinner för, men inte alltför sällan tycker jag att det gränsar till navelskåderi och trångsynthet.

Lisa Nilsson berättade i senaste avsnittet av ”Så mycket bättre” att hennes stora dröm sedan barnsben var att bli musikalartist. Hon gick Balettakademien, men sedan bytte hon spår och blev popsångerska. Hon berättade att inom popvärlden var normen att man skulle förakta musikal. Som en ung aspirerande artist kan detta göra att man skuffar undan sina drömmar och åsikter för att passa in i en mall. Väldigt tråkigt tycker jag! Tänk vad man kan ångra mycket senare i livet. Nu slog Lisas dröm in ändå för hon fick en mycket framgångsrik popkarriär och hon medverkade nyligen i musikalen ”Chicago”.

Jag som ung och hoppfull operasångerska med framtidstro märker ofta att andra inom samma yrkeskategori ser ned på musikal- för att inte tala om pop. Musikal är tydligen fjantigt, ytligt och simpelt. Ja, det kan det vara. Men även opera kan vara det. Det beror helt på vilken typ av musikal eller opera man ser och vem som regisserat. Allt som är svårt att sjunga behöver inte vara bättre bara av princip. Fyra ackord kan man göra väldigt mycket med. De flesta av världens mest kända hitlåtar bygger på just tonika, subdominant, dominant och tonika-parallell. Om man tycker om mer seriösa draman med djupt skådespeleri skulle jag inom musikal hellre välja att se ”Spring awakening” istället för ”Grease” och inom opera hellre ”Salome” än en opera commedia, t.ex ”Figaros bröllop”.

Jag uppfattar jargongen av förakt genrerna sinsemellan som en cirkel. Pop ogillar musikal, musikal ogillar opera och opera ogillar pop, och så är den onda cirkeln sluten. Många gränsöverskridande artister har fått kritik för att de är just gränsöverskridande, t.ex Malena Ernman, Sarah Brightman, Christine Chenoweth m.f. Se gärna mitt tidigare inlägg om crossover singing.

Om vi kan bryta normer och vara gränsöverskridande vad gäller sexualitet, kön, tro och familjekonstellationer- varför är det så svårt att vara det när det handlar om musik? I mitt tycke borde det snarare vara enkelt.

Många gånger har jag lagt märke till att opera ännu idag anses vara finkultur. Jag kan tala utifrån egen erfarenhet att det inte alltid är det. Som statist iklädd nakendräkt krälande i blod och vatten med diverse skador, i Norrlandsoperans uppsättning av ”Elektra” utomhus, skulle jag säga att det var så långt ifrån glamouröst det bara kunde bli. Självfallet kan det även vara glamouröst med balklänning, vackra konsertsalar och hela kittet. Ett mynt har alltid två sidor. Att det sedan skulle vara dyrt att gå och se opera är en sanning med modifikation. På Kungliga operan i Stockholm kostar en biljett för någon under 26 år från 135 kr. Är man inte alltför kräsen med sina platser och tidpunkter kan man komma undan väldigt billigt. Det finns även rabatter för barn, studerande och pensionärer.

Själv betalar jag gärna lite extra för en live-upplevelse. Vare sig det är en opera, musikal eller en konsert. Att se ”Idol” eller ”Melodifestivalen” på TV intresserar inte mig. För mig personligen ligger utmaningen och tjusningen i att skåda andra och att själv sjunga svåra stycken med lätthet. Kan tyckas något elitistiskt, men det är vad jag går igång på. Därför trivs jag med klassisk musik, dessutom passar min röst bättre till det. Jag tycker om opera allra mest- men det betyder inte att jag inte kan se bra saker i musikal eller pop. Konsten ligger i betraktarens ögon. Jag beundrar helt enkelt alla som är riktigt duktiga på det de gör.

Kontentan: Sluta navelskåda och öppna ögon och öron istället. Ni kommer upptäcka att världen är mycket större, roligare och bjuder på fler möjligheter än ni först trodde!

FYI är det operasångerska jag vill vara, men alla låtar jag själv skriver är pop, så att vara alltför konservativ hade varit hyckleri. Kom även ihåg att jag generaliserar i detta inlägg. Jag har många vänner som redan skrider vackert över alla gränser och som umgås i fred i samtliga kretsar.

10647184_10152456153999735_1673744535304735837_n

Puss!

 

 

Den 13/12 kommer jag sjunga i Nynäshamns kyrka tillsammans med församlingens alla körer + musiker. Det blir massor med fina julsånger och solon. Kl 16.00 börjar det. Välkomna! Om ni följer länken kommer ni till Facebook- evenemanget.

1506856_822926651100480_2625397543016872990_n

Jag har varit lite dålig på att uppdatera här den senaste tiden. Som sångerska och hotellreceptionist är det just denna tid på året som det är mest att göra! Men de kommande inläggen kommer handla om b.la ett litet gig jag gjorde på hotellet där jag jobbar, om en masterclass jag varit på, samt om låtskriveri. Jag ska dessutom försöka fota lite mer när jag är ute på mina sång-gig nu under julen. Eftersom Instagram är så smidigt brukar det mest bli att jag lägger upp bilder där. Om ni vill följa mig hittar ni mig om ni söker på ”mimmirosendahl”.

Kram!

Den senaste tiden har jag befunnit mig i ett kreativt flow. Jag står i duschen och kommer på texter och fyndiga metaforer. Jag sitter på tåget och plötsligt dyker en låttitel upp i huvudet. Jag sitter uppe efter midnatt och skriver och spelar. Allt jag vill ha just nu är mörker och regn, en varm kopp kaffe, raggsockor, block, penna, piano och ett glas rödvin för inspirationens skull. Jag vill ha sena nätter med en gitarr i goda vänners lag. Jag är tacksam för det senaste årets farhågor och sorg, för det gör att jag kan skapa något nytt. Jag vill spela in dessa låtar! Men jag behöver duktiga och erfarna musiker som kan hjälpa till att arrangera det jag skrivit så det blir riktigt bra. Jag tänker mig ett poppigt sound med dragning åt country/rock. Jag vill verkligen göra något av mina låtar som bara samlas på hög. Någon som känner sig manad?

 

 

Sida 1 av 7:1 2 3 4 7