Blandat

Working Equitation

I söndags var jag och tittade på en träning i Working Equitation och blev glatt överraskad! IMG_7271

Ett väl genomtänkt träningspass från tränaren Jackie Braconier som erbjöd de tränande ekipagen flera fina råd. Som sagt min första träning jag sett inom denna gengre, så håll tillgodo med alla påhittade benämningar nedan.

Pinnslalom

De började med något jag väljer att kalla för ”pinnslalom” -hinderstöd stod uppställda på två linjer och man skulle rida slalom däremellan och ha hinderstöden på samma avstånd oavsett vart man befann sig. Planera sin väg och böja hästen till både höger/vänster och rakriktad. Först i skritt och därefter i trav.

Här förklarar Jackie hur hon tänkt att ekipagen ska göra (till vänster ser ni bommarna till ”side-pass” jag nämner nedan).

IMG_7273

Gillar Jackies sätt att se ekipaget och hellre ändra på en övning, eller förklara på ett annat sätt om ryttaren / hästen inte hängde med i rörelsen.

Bra tips att ta ner ytter skänkel vid sväng, ett lätt ”kommando” för ryttaren att koppla och denne hamnar då, i en för hästen lättare position att följa rörelsen, då ryttarens kropp säkerligen förlängs och FÖR hästen med utsidan, och har vikten till utsidan.

Hon pratade om att sitta på ett lock, och använda sitt bäcken för att vrida locket och svänga hästen med sitt imaginära lock. Kom osökt att tänka på ett klassiskt syltlock alá mormors hemmagjorda marmelader.

Hon pratade också om att man ska känna efter hur höger kontra vänster varv känns, vilket är lättast? Vilket känns bäst? Ta med den bästa känslan i det för hästen/ryttaren, svårare varvet. Det gör det lättare att kopiera det bästa.

IMG_7276

Får man inte en önskad tvärning i serpentinsvängarna så lägg en volt istället -låt inte den tänkta vägen vara ett hinder för balans/takt/samling.

Tittar ryttaren ner (-åh den känner vi alla igen! ) så tycker jag hennes tips på att göra magen lång är bra. Är magen lång så är det trixigare att falla ner med huvudet.

När ekipagen så småningom fick finslipa på sin ”pinnslalom” så skulle de tänka att volten runt hinderstödet (pinnen) var exakt i mitten -lättare sagt än gjort, och en så bra övning -att ha något konkret att titta på i mitten. Ofta rider vi tilltänkta runda fina volter -men hur runda är dom egentligen -många är nog snarare äggformade.

Hon pratade också om att hitta en bra takt och ha mer kontakt med hästen -så man ser vart ekipaget är på väg.

Pingla i pinglan

Nästa övning var att gå in mellan två bommar som låg parallellt på marken, i slutet stod ett hinderstöd uppställt med en liten pingla hängandes från toppen.

-En baggis tyckte Nemah

IMG_7278

Uppgift, skritta in till pinglan, gör halt, plinga i pinglan, fortfarande i halt, rygga ut och rid vidare. Därefter kom mot bommarna med pinglan i trav, skritta vid bokstaven M (som var närmast i det här fallet) och därefter samma som ovan.

Ena hästen hade nog hellre hoppat över bommarna än lugnt stå stilla mellan dem, de fick nöja sig med att bara gå in och stå stilla i lugn och ro, och därefter backa. Hjärngympa på hög hästnivå!

Gillar hur Jackie tog det lugnt och skalade av övningen så press och stress raderades.

Nemah fick guldstjärna på denna uppgift -tror alla övningar vi gjort ihop med TTeam där bommar ligger huller om buller och kroppsmedvetenhet är i fokus hjälpt en liten bit på traven. Så kul att se hur olika hästarna reagerade på samma övning.

IMG_7277

Side-pass

Övningen efter detta var en ”side-pass”. Två bommar lite längre isär från varandra låg parallellt och hästen skulle gå rakt mot bommarna och sedan vända upp, gå åt sidan hela vägen igenom denna ”gång” och sedan fortsätta rakt fram. Först åt det ena hållet och sedan vända upp åt det andra.

Det var en övning som krävde högsta koncentration för både hästarna och ryttarna – det här med att rida steg för steg tror jag är nyttigt och gymnastiserande för våra fyrbenta kompisar.

Grinden

Vid sista övningen var två hinderstöd uppställda som en grind, med ett rep hängandes emellan. Man skulle rida mot det ena hinderstödet, sedan vrida upp som ett L och därefter häkta av repet i ena ändan, backa hästen med repet i handen, kliva igenom, vända upp och sedan backa för att fästa tillbaka repet igen. Att rygga och positionera hästen var största utmaningen här. Jackie gav tipset om att inte luta sig åt ena eller andra hållet i sadeln om man ville att hästen skulle rygga rakt bakåt. Och om den (mot förmodan) gjorde det så korrigera detta med tygeln -tex. backar hästen och vänder ut rumpan till vänster så korrigera detta med vänster tygel.

Så bra att hon först lät eleverna göra ”pinnslalom” så både hästar och ryttare avdramatiserat att rida kring och runt dessa, för att sedan möta hinderstödet med pinglan. Och vid övningen med pinglan blev hästarna bekanta med bommar som låg på marken inför ”side-pass” och så grinden med hinderstöd igen som avslutning.

Rent psykologiskt smart sätt att träna på även för ryttaren, som får ett faktiskt mål att ta sikte på och uträtta en konkret uppgift -inte bara vända snett igenom eller dylikt. Bruksdressyr skulle man kunna säga, heja WE!

Ett harmoniskt ridpass som helt klart även satte hästarnas hjärnor i ett hårt träningspass!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply