Blandat

Smärtansikte

Har ni koll på hästens smärtansikte?

Om inte, så rekommenderar jag en kik in i Izabella Gransweds veterinärblogg.

http://www.hippson.se/blogs/HusbloggareIzabella/index.htm

Hej!

Igår var jag på kurs i Uppsala, temat var Equine pain face. Hur vet man egentligen om en häst har ont någonstans? Alla som hållt på med hästar ettag har oftast omedevetet lärt sig att se hur en häst som inte är glad ser ut. De har även lärt sig att se hur en häst som har mycket ont ser ut, men vad är det egentligen man tittar på? Du tittar sannolikt på något i hästens ansiktsuttryck fast du egentligen inte reflekterat över vad.

När hästägare ringer oss angående akut sjuka hästar så säger de ofta: Hästen har ont, den är inte glad, eller, den har jätteont! Ofta så känner man också igen beteendet och uttrycket som ens egen häst har, och när något där avviker från det normala så misstänker man ofta smärta eller problematik av något slag. Men om du skulle stå och observera hästar du aldrig träffat förut (du vet inte hur de brukar se ut), hur gör du då för att utvärdera om de befinner sig i någon form av smärttillstånd? Detta fick vi lära oss om på kursen Equine pain face.

Det har gjorts en del ny forskning kring ämnet där man först observerat och filmat hästar utan smärta, och sedan efter att man inducerat smärta på dem. Obs! Studier av detta slag är extremt kontrollerade och går igenom många granskningar innan de verkställs. Ingen av hästarna utsattes för fara utan det handlade om kortvarig smärta för att just kunna avläsa ett beteende och ett pain face.

Vad såg man? Jo, genomgående för hästar som hamnar i smärttillstånd är att de framförallt kommer att ändra sitt ansiktsuttryck. De kommer att bredda öronen som pekar ut åt sidorna istället för rakt upp. De kommer att spänna muskeln som går strax ovan/framför ögat och näsborren kommer få en annan form. Dessutom kommer en rad olika sociala beteenden försvinna eller utebli, självklart beroende på graden av smärta. Om ni någon gång sett en kolikhäst som haft mycket ont så kanske ni märkt att den inte riktigt är ”kontaktbar”. Smärtan tar över fokuset och mat samt kompisar blir ointressant.

Men hur kan man använda detta i praktiken? Dels är det viktigt att man som hästägare känner till detta så att man snabbare kan misstänka om hästen verkar smärtsam. Sen är också tanken att det ska kunna bli en stor hjälp framförallt i vården kring sjuka hästar när de behandlas av veterinär.

Att smärtlindra en häst med läkemedel har ju också sina biverkningsrisker, därför försöker man som veterinär vara sparsam med läkemedel om det inte anses ”behövas”. Men faktum är (vilket vi också fick lära oss på kursen) att nyare studier visar på att t.ex. kolikhästar som blivit buköppnade faktiskt verkar återhämta sig snabbare med ökad smärtlindring och dessutom komma hem snabbare från sjukhuset. Detta kan ju i längden också leda till lägre kostnader för vården. Det blir hela tiden en avvägning där hur mycket läkemedel hjälper versus biverkningsrisker. MEN, jag anser ändå att vi måste ändå frångå den gamla synen att ”lite smärta är bra”.

Smärta har ju såklart också sina ”fördelar”. Det är ett sätt för hästen och för oss att skydda den kroppsdel som är skadad. När jag utbildade mig till veteriär fick jag under praktiken höra att man t.ex inte skulle smärtlindra en häst med fraktur för att den då skulle ställa sig på benet och förvärra skadan. Det synsättet tillhör idag dock den gamla skolan. Detta skulle aldrig ske om man enbart gav antiinflammatorisk medicin. Om du t.ex. bröt benet och fick ipren, inte skulle du då springa iväg och ha sönder ditt ben ännu mer? NEJ, men inflammationen (som gör mkt ont när den kommer) kring frakturen skulle direkt motverkas och smärtan i långa loppet skulle snabbare börja bromsas, ju snabbare du fick medicinen.

Idag får man lära sig att först stabilisera en fraktur (bandagera eller sätta skena) och i samband med detta smärtlindra hästen. En häst som t.ex. ska åka transport med frakturerat ben och inte är stabiliserad och smärtlindrad innan kommer sannolikt löpa högre risk att på grund av smärtan och stressen ramla eller skada sig ytterliggare under färden. idag är det ”ute” att inte smärtlindra hästar. Det verkar som att smärtan (förutom den vid akut skada) kanske inte har så många fördelar som man tidigare trott. Den är snarare negativ för återhämtningen och läkningstiden.

Hästar som t.ex. står inne på hästsjukhus för vård kan utvärderas med hjälv av systemet på bilderna där man kan poängsätta hur smärtsam hästen verkar vara, framförallt för att veta om man måste laborera med ytterliggare smärtlindring samt få information om mindre förändringar i hästens tillstånd.

Under kursen fick vi också kolla på filmer på ca 20 st hästar som vi fick bedöma smärtstatus på enligt protokollet. Det intressanta var att föreläsaren i slutet bad oss jämföra ”smärtpoäng” för 2 st av hästarna. Det visade sig då att majoriteten av deltagarna hade mycket höga smärtpoäng på den ena hästen och mycket låga på den andra. Det vi inte visste var att det var samma sjuka häst vi betygsatt – 2 h före och sedan 2 h efter  att stark smärtlindring satts in. Häftigt va?

Ja nu har ni lite att fundera över. Det var även så mycket intressant fakta kring kronisk smärta på häst och hur den uttrycker sig. Hoppas hinna skriva om det också.

Ha en bra dag!

/Izabella

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply