Utbildning

Mina anteckningar från kurs i Kinesiotejping för häst med Helene Stridbeck

En gnistrande solig men bitande kall novemberdag begav jag mig en morgon till utkanten av Märsta norr om Stockholm för en kurs i Kinesiotejping för häst.

Undervisade gjorde Helene Stridbeck, legitimerad djursjuksköterska och hästfysioterapeut, här följer mina anteckningar från denna givande dag.

Vi samlades i ett ombonat fikarum och började med teori. Kinesiotejpen uppfanns redan 1973 i Asien för idrottsmän men har bara använts i cirka 5 år på hästar i Sverige. Den elastiska tejpen är följsam och har olika bredd (ca 3-15 cm) för att passa olika muskelgrupper. Den är väldigt elastisk, mellan 60-150% och har ett starkt klister som fäster vid påstrykning/värme. Den är mycket följsam, slitstark och gjord av bomull och ibland med lite acryl. Tejpen lyfter huden så att lymfvätska flyter igenom bättre och cirkulationen ökar. Den gör så svullnad och smärta minskar och ökar rörligheten. Har man exempelvis ett blåmärke och tejpar på delar av blåmärket så kan man se att där tejpen suttit och täckt blåmärket, den delen som haft tejp över sig, är läkt. Tejpen ökar medvetenheten om området den sitter på och kan aktivera ”bortglömda" muskler via nervsystemet. Kinesiotejpen används också för att stabilisera leder och minska svullnad och ödem. Senskador och gaffelbandskador kan få ökad genomblödning och minskad svullnad av kinesiotejpen, vilket hjälper läkningsprocessen.

Hur tejpen appliceras:

 • Klipp till önskad mängd tejp i passande längd och form

 • Tejpen fäster bäst på mellanlång (mao. inte nyklippt eller för lång vinterpäls alá islandshäst), ren, torr häst.

 • Runda ändarna med saxen så sitter kanterna bättre

 • Fäst ca 3-5 cm som ett ”ankare” av tejpen utan att stretcha ut den

 • Fortsätt sedan att stretcha ut tejpen ordentligt och dra sedan tillbaka elasticiteten ca 30-40%

 • Stretcha ut muskeln du fäster på, tejpen ska vara lite ”lös” när hästen inte rör sig

 • Fäst alltid på huden/pälsen inte på annan tejp

 • Gnugga tejpen ordentligt när du fäster den så klistret verkligen tar vid

 • Applicera gärna ca 30 min innan träning och låt sitta 3-6 dagar om möjligt, tejpen kan sitta kvar upp till 15 dagar, beroende på var man fäst den.

Man kan forma tejpen på olika sätt, förslagsvis som ett V ett X eller W för att kunna tejpa längs med olika kroppsdelar. Det finns inget direkt ”rätt” eller ”fel”, låt fantasin flöda, huvudsaken är att tejpen hamnar på rätt muskel. Vilka kan ha nytta av Kinesiotejpen då? Personligen skulle jag säga ALLA, både människor och hästar… men här kommer några konkreta exempel:
 • Hästar med patologiskt problem/hälta, som blivit undersökta av veterinär
 • Hästar som inte använder sina muskelgrupper symmetriskt utan att vara halta
 • För att hjälpa en svaghet efter skada vid rehabilitering
 • För att hjälpa ohalta hästar med rakriktning, exempelvis så de spårar bättre på böjt spår med bakbenen

Var ska man tejpa?

Man kan tejpa på olika delar av hästen för att få olika effekt och aktivitet i olika områden på hästen som kan tänkas behöva stöttning. För att öka frambenets rörelse framåt, fäst tejpen på Brachiocephalicusmuskeln –långa halsmuskeln (från baksidan av örat längs med halsen ner mot bogen). Här ser vi en tejpvariant som kan vara bra för hästar med lymfangit ska%cc%88rmavbild-2017-02-22-kl-20-31-07 Och här en bild som visar en tejpning som kan vara bra efter ett hårdare träningspass, kanske om man är iväg på kurs och hästen står i box mer än vanligt. ska%cc%88rmavbild-2017-02-22-kl-19-57-36 Att tejpa är inte farligt och kan inte skada hästen. Självklart får du använda ditt sunda förnuft och inte vira in den i någon tight snara… men det säger ju sig självt. Om tejpen åker av så ta på ny. Har man tejpat i syfte att verka "muskelpåminnande" för nervsystemet, så låt tejpen sitta i 5-7 dagar och ha sedan tejpfritt i 5-7 dagar, för att sedan tejpa på samma ställe igen så hästen inte blir ”avkodad”. Egentligen fungerar vilken tejp som helst men fördelen med just Kinesiotejp är att den är så elastisk. Man tejpar ofta längs med muskler, och inte runt benen så att det finns risk för att den stasar. Man tejpar alltid längs med pälsen.

Tejpen ska stärka de svaga delarna i kroppen, kolla in det här youtubeklippet:

 

Efter en välsmakande lunch var det dags för praktik i ridhuset, vi fick in några hästar, en i taget, och tittade på deras rörelsemönster och tejpade dom på olika vis, och såg effekt direkt. Väldigt intressant!

Var ska jag fästa tejpen på just min häst?

Börja med att longera hästen i några minuter och se om du kan se var hästen kan behöva hjälp. Fråga om hjälp av någon som är duktig på hästens rörelsemönster om du tycker det är svårt att avgöra själv. En häst på en volt trycker alltid upp ytter bäcken lite mer (om hästen är frisk). En häst med balanserad rygg och mage pendlar jämnare med benen.

Checklista:

1 Kolla in hur rygg och mage rör sig 2 Se hur bakbenen rör sig 3 Titta på frambenens rörelser

Några tips:

Ska du sätta tejp ”symmetriskt” på två sidor av hästen eller en muskel, sätt då bredare tejp på den ”sämsta” sidan. Ska du tejpa längs med ryggraden, så fäst tejpen cirka 2-3 centimeter nedanför själva ryggraden. img_2739

Samtliga hästar gillade att bli ompysslade och verkade tycka tejpningen var väldigt skön, lite som en hjälpande kram kanske.

img_2741 Det kan hända väldigt mycket i hästen när man tejpat den, så ta det lite lugnare med träningen i några dagar. Ska du tejpa hästen under magen, så starta i mitten, rakt under magen först och arbeta tejpen upp längs med vardera sida en i taget. Häst nr 1 ska%cc%88rmavbild-2017-02-22-kl-20-40-06 ska%cc%88rmavbild-2017-02-22-kl-20-42-36 ska%cc%88rmavbild-2017-02-22-kl-20-48-49

Häst 2

img_2730 img_2732 img_2735

Vi gjorde olika tejpningar på denna häst, för att se de olika effekterna. Mycket intressant då hästen märkbart rörde sig olika.

img_2738 img_2739

Häst nr 3

img_2743 img_2744

Får man fina diplom blir man såklart såhär glad!

Tack Helene för ännu en givande föreläsning, jag lär mig i vanlig ordning massor. Och desto mer jag lär mig desto mer inser jag hur lite jag kan, vilket leder till en outtröttlig vetgirighet.

img_2749

Hippson var också på plats och här kan du läsa deras referat från denna dag: http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/nu-tejpas-aven-fyrbenta-atleter.htm

Här kan man köpa tejpen: http://www.rocktape.se/products/tape/equine-kinesiology-tape/

Ps. Söker du på "anteckningar" här på bloggen, så kommer fler referat från kurser och föreläsningar upp.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Translate »