Utbildning

Mina anteckningar från Clinic med Manolo Mendez på Jädra Gård 30/9 2016

En månad har passerat och jag och tre av mina kurskamrater från utbildningen i Integrerad Ridkonst träffas på nytt för en heldag med Manolo Mendez.

Första hästen börjar han med arbete vid handen och logerar hästen, försöker göra den mer medveten om sin kropp. Detta gör han genom att touchera/smeka hästen på olika delar av dess kropp med en pinne gjord av bambuträ.

Han stannar upp hästen och börjar massera och touchera den.  Jag tror han kallar det för sacralmassage. Hans engelska är lite knagglig men kontentan av det hela förstår man mestadels i alla fall. Han nämner att om området mellan och under ganaschen är tight, så påverkar det hela hästen. Han toucherar och masserar med mjuka rörelser över hästen som slappnar av alltmer.

Han fortsätter sedan longeringen och berättar att han går med hästen för att öka samförståndet och få hästen att känna att man är mer delaktig i arbetet, kontra om man skulle stå stilla i mitten. Manolo är pigg och när hästen travar så springer han helt sonika med. Det ser harmoniskt, avslappnat och förnöjt ut.

Manolo är väldigt sympatisk och noterar detaljerna, såsom att när han pausar hästen så knäpper han lös spännet på kapsonen så att hästen kan gäspa med helt öppen mun. Han har denna vänliga inställning till hästen genomgående hela dagen.

Vi får på nytt se hästen röra sig efter ytterligare en paus där Manolo toucherat hästen på olika kroppsdelar och den blir betydligt mer lösgjord allteftersom.

img_2239

Han berättar att han ser hur hästen rör sig, därefter går han fram och toucherar den, och låter hästen röra sig igen. Detta upprepar han flera gånger. Han nämner att exempelvis kiropraktorer, ser ofta bara hästen i stallgången och gör en behandling. Medan han mer vill mejsla fram hästen och rörelserna successivt över tid.

img_2238

img_2242

img_2240

Dags för nästa häst att entra manégen

Det är en elev som sitter på denna hyrda lektionshäst för första gången någonsin. Manolo hälsar vänligt och checkar av hästen och dess utrustning, klämmer och känner och ser att allt ser bra ut.

img_2258

Eleven får öva på att låta hästen gå med hästens ögon i mankhöjd och inte låta mulen vara lägre än bogen mellan frambenen. Man känner verkligen hur han liksom rider med eleven från sidan, väldigt inkännande. Efter lite basic i skritt, trav och galopp i lösgörande lång och låg form och inte för böjd, så kom hästen fram och såg mer tillfreds och lösgjord ut. Manolo avslutade med att touchera hästens nacke som var lite spänd.

img_2252

img_2254

img_2250

img_2253

Efter en mysig fikapaus i solskenet denna härliga höstdag så var det dags för tredje ekipaget för dagen. Manolo kollar åter igen igenom utrustningen och noterar att sadelgjorden, som är någon specialvariant, är för bred för denna häst. Den ligger och nyper hästen och stoppar dess rotation så den inte kan föra sina framben bakåt ordentligt. Vi byter sadelgjord och det blir en klar förbättring och hästen liksom pustar ut. Den är också smal i trakterna så den är lite nypt i hälarna. Hon sitter på en Lusitano och berättar att hon normalt tränar för en portugisisk tränare varje vecka.

img_2243

img_2246

Hon får till uppgift att först av allt släppa ut nacken, så att nosen går mer framåt och få hästen att kliva på mer framåt och inte lika mycket uppåt. Hon får arbeta med att hålla handen oberoende av sin övriga kropp så hästen kan bli mer lösgjord och mer markvinnande i sitt steg.

Han tar åter igen upp hennes förra sadelgjord som var väldigt bred, och sa att om man har en för bred sadelgjord, så hindrar man hästens andning då man blockerar revbenen.

Ryttaren får sedan öva på att göra en rörelse i taget, vi vill ofta så mycket men det blir lätt att det väller över då. Lär hästen en rörelse i taget, förvirra inte hästen med olika budskap. Särskilt inte om du är en ovan ryttare.

Jag tror detta ekipage fick en del att fundera över, och hästen såg betydligt mer avspänd ut efter passet.

Fjärde hästen på tur var en 14:årig PRE som tidigare ridits i akademisk ridkonst, nu tränades den för Gerd Heuschmann och Manolo Mendez.

img_2248

Ryttaren går med hästen vid handen och de övar på sin piaff.

Manolo säger att den här hästen först behöver färdas framåt i piaffen, stå inte för stilla. Lägg tempot på rät nivå för din hästs utveckling. Denna häst är inte (som så många andra) symmetrisk i bogen, vilket resulterar att den suger in bogen i traven. De gör olika rörelser för att hjälpa hästen att få ut den ”lilla” bogen.

När Manolo återigen har pausat hästen och toucherat den en stund, så släpper han den så den står helt fri och utan utrustning i ridhuset. Han tar ett par steg från hästen och låter den bara vara, och liksom känna in sin kropp. Jag frågar i nästa paus vad det är han väntar på ska hända då, jag får svaret att han inväntar att spänningar ska släppa och då vill han inte röra hästen. Efter en liten stund, ca 5 minuter, kommer hästen frivilligt fram till Manolo och ser liksom nöjd och ”klar” ut. Detta ser vi upprepade gånger, det är så fint.

img_2255

Efter en lunch i Enköping är det dags för eftermiddagspasset.

Femte ryttaren får fokusera på att ha en klar plan för sin ritt. De övar spansk skritt, Manolo förklarar pedagogiskt för oss att alla hästar kan göra spansk skritt om det lärs in på rätt sätt. Han börjar med frambenet som är från dig (på andra sidan mot var du går i höjd med hästens huvud), touchera hästen så den lyfter fram det benet en gång när ni står stilla, upprepa några gånger. Gör sedan samma sak var tredje steg, och sedan vartannat och därefter vid varje steg. Men backa varsamt tillbaka till stillastående vid minsta missförstånd.

Byt sedan sida så du står på andra sidan om hästen, men fortsätt i samma riktning för hästen. Och gör om ovan. Ge beröm direkt och ofta när hästen gör rätt och förstår.

Att stretcha fram frambenen och massera kring bogbladen kan underlätta för hästen att gå framåt.

Vi fick se en klar utveckling av hästens spanska skritt och även detta pass kändes väldigt lugnt och harmoniskt.

Sjätte hästen på tur var en sjuårig PRE, Manolo kikar igenom utrustning och tycker hästens sadel är för bred och sadelgjorden likaså, det är en akademisk modell. Han höjer även huvudlaget ett snäpp så att bettet kommer lite högre upp. Han påpekar igen att inte lägga sadelgjorden på det ställe där hästen andas.

img_2262

Ryttaren får börja med att lära sig bromsa hästen på rätt sätt. Manolo anser att man bör lära den unga hästen att bromsa bara med hjälp av tygeln eller bara med hjälp av benen i början.

Manolo sitter även upp på några av hästarna för att skapa sig en känsla för dess rörelsemönster.

img_2263

img_2264

Sjunde hästen är en 13årig iberisk häst, Lipizaner om jag minns rätt. Manolo börjar arbeta den vid handen, liknande longering, men han går återigen med hästen runt i stora cirklar. Han pausar flera gånger och toucherar, han nämner att man ska vara försiktig med hästens öron, de är oerhört delikata och påverkar hästens balans.

img_2273

img_2285

img_2275

img_2274

Vanligaste stället hästarna är spända på i dagsläget är bakom öronen och baksidan av låren, ofta till följd av dålig ridning.

img_2296

img_2295

Denna häst såg ut att gå rakt igenom hjärtat på Manolo, som faktiskt fällde en tår, han berättade att denna häst varit med om hemsk vanvård tidigare och han kände hur hästen förmedlade så oerhört mycket känslor till Manolo som fick som en stor klump i magen av medkänsla för vad hästen gått igenom.

img_2292

Jag tror vi alla i publiken blev smått tårögda av att se hans finmejslade arbete i djupt samförstånd med denna häst, väldigt harmoniskt och oerhört känslostarkt.

img_2289

Manolo tittar även alla hästar under svansen när han checkar av dom i början på passet, för att se hur de är musklade och om de är sneda.

Rörda deltagare i publiken, jag och min kurskamrat Ulrika… men glada är vi ändå 🙂
img_2267
Här förklarar Manolo, med hjälp av sina bambupinnar (han har säkert någon tjusigare namn på dom) hur viktigt det är att hästen höjer sin bröstrygg och inte svankar. Den måste bära sig och utrustningen får inte vara ett hinder för hästens rörelser. Han är härlig och humoristisk och väldigt inlevelsefull när han berättar och förklarar.

img_2301 img_2300 img_2299 img_2298 img_2302 img_2303

Jag tackar ödmjukast för denna dag Manolo, tack! Så härligt att se en så totalt prestigelös manlig tränare som tveklöst vill hästens bästa, och har en så fantastisk känsla för djuren. Underbart! Jag lämnar Jädra Gård med en mysig känsla av välbefinnande i kroppen. Får du chansen att se honom, ta den! Men han är en klar tiopoängare att titta på och se in action, hoppas bilderna ovan kan förmedla det.

Le stort kan vi hursom båda två 🙂 Tack för att du läste! Har du funderingar, så lämna gärna en kommentar.

img_2304

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply