Blandat

Medlemskap i Djurens Rätt

Tycker att Djurens Rätts hästgrupp gör ett fantastiskt jobb, kikar in på deras sida både på nätet och facebook då och då.

Idag hittade jag fliken ”bli medlem” -att jag inte sett den förut! Såklart jag vill stötta deras organisation!

Det vill säkert du också göra: http://forbundet.djurensratt.se/portal/page/portal/givande/bli_medlem

 Hur bra är inte denna artikel?

http://www.djurensratt.se/for-att-hastar-ger-allt/de-fem-friheterna

pisca_3

De fem friheterna

Begreppet djurvälfärd baseras ofta på De Fem Friheterna. För en häst skulle dessa enligt vår syn innebära:

2) En stimulerande vistelsemiljö anpassad efter hästens dygnsrytm och biologi. Vi förespråkar grupphållning i lösdriftsform, då det ger hästen sysselsättning, frisk luft och förbättrad cirkulatorisk funktion i kroppen. Hästar skall ges skydd, men vi ser gärna att de själva kan välja att vara utomhus dygnet runt.

3) Förutom frihet från smärta generellt och rätt till veterinärvård så vill vi också inkludera frihet från smärtande utrustning så som sporrar, bett och hårt åtdragna nosgrimmor. Vi vill också inkludera frihet från smärta som uppstår vid skador relaterade till träning och tävling, samt smärta från magsår och halsinfektioner – vilket är mycket vanligt på kapplöpningshästar.

4) Frihet att utföra för hästar viktiga beteenden, så som sociala och fysiska interaktioner med andra hästar, fri rörelse mellan resurser som foder, mat och skydd, tillräcklig tuggtid avseende stråfoder, ha möjlighet att ha uppsikt över omgivningen och söka skydd vid behov.

5) Frihet från rädsla och oro genom hantering och träningsmetoder fria från tvång och våld.

Vi tycker att man ofta missar helhetsperspektivet när man diskuterar välfärd för hästar tyvärr, och man avfärdar nya perspektiv allt för lätt. Ofta hör man till exempel att ”naturligt är inte alltid bäst”. Nej, naturlig hästhållning är såklart inget självändamål, men naturlig hästhållning är ofta sammankopplad med bättre välfärd. Inte alltid, men ofta.

Vi tycker att tillräcklig välfärd nås först när djuret både mår bra fysiskt, själv trivs med sitt liv och miljön tillåter djuret att bete sig naturligt. Om en hästhållningsform innebär att djuret inte mår bra fysiskt även om hästen verkar glad och nöjd, då är det inte en fullgod välfärd ändå. Och omvänt, om en häst står isolerad från andra hästar, men den mår bra fysiskt och den verkar inte uppenbart störas av sin ensamhet, så tycker vi ändå inte att välfärden är tillräckligt hög, eftersom hästen saknar en mycket viktig del av sin biologi – nämligen sällskap av andra hästar. Alltså ÄVEN om hästen inte verkar må dåligt av det.

Sidansvarig: Adina Hargeby
Uppdaterad: 16 oktober 2014
Läs mer om: För att hästar ger allt

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply