Blandat Utbildning

Föreläsning med: Veterinär MD Per Michanek, del 2 av 2

Active Stable

active-stable

Det är väldigt lite som vi kan göra bättre än naturen, tre av de bästa sakerna med active stable är:

  • Rörelsefrihet = egenträning
  • Hästriktig utfodring = minimal insats (när det väl är installerat)
  • Frisk luft

Skärmavbild 2014-10-04 kl. 00.01.09

Varför bygger vi dyra och arbetskrävande hus till hästar som inte behöver dem? Som inte trivs med att vara instängda? Som till och med (se mitt tidigare inlägg från Del 1) tom. blir sjuka av att vistas i husen?

Skärmavbild 2014-10-03 kl. 23.59.27

Foder

Att ge hästen små portioner mat flera gånger per dag är ju det mest naturliga för dem, om man tänker på hur vildhästarna äter, så rör det sig knappast om några specifika måltider då de raskt kastar i sig maten.

Äter hästen små portioner flera gånger per dygn kan den dessutom tillgodoföra sig mer av maten. Per sade att hans galopphästar äter ungefär hälften så mycket som galopphästarna som står uppstallade på box. Och då pratar vi om just galopphästar, hans går ute dygnet runt och får maten portionerad ca 20 ggr / dag via en matstation, och galopphästarna som står på box får utfodring av det mer ”klassiska” manéret -frukost, lunch middag osv.

Detta blir ju givetvis billigare för Per. Kostnadsfrågan kom snabbt upp för detta, och ca 25 000 SEK / box har han räknat ut att han sparar i arbete och foder per häst och år. Keep it simple! -som han sa 🙂

Skärmavbild 2014-10-04 kl. 00.02.18

Man kan också se på en tabell att hästen ätit ordentligt och får ett larm om det skulle vara något som frångick det normala. Man kan ställa in det så att om man är borta med hästen från anläggningen några timmar, så ser automaten till att portionera ut den ”missade” maten under de kommande dygnet.

Tillsammans

Man har också sett att ”matgalna” hästar slutar att vara så galna efter en tid. Det tar ca 1-14 dagar att vänja in en häst vid systemet. Man estimerar att ca 25 hästar tar ca 4 timmar / dag att sköta för EN person. -Fantastico!

Detta ger oss såklart möjlighet att umgås mer med hästen och kan fokusera på relationen oss emellan och inte massa sopning, mockning, fodring mm.

Det har också visat sig vara väldigt bra för fånghästar, då de rör mer på sig och får ett kontrollerat matintag.

De visades bilder från olika anläggningar, de ligger före oss i Tysklan, men finns ca 30 stall i dagsläget i Sverige som har Active Stable. (kan ha en siffra fel men tror det stämmer). De hade olika lösningar för olika anläggningar och mängd hästar på olika stor yta.

Hippson publicerade för en tid sedan en artikel i ämnet: http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/box-ger-fler-skador-an-losdrift.htm

Även tidningen Ridsport var på plats -i publiken på bilden sitter jag och antecknar frenetiskt 🙂 http://www.tidningenridsport.se/Hastliv/Hastliv/2014/9/Grupphallning-ar-framtiden/

Sedan har min kurskamrat Eriks skrivit några rader om ämnet här också: http://www.fardsjocurlyhorses.se/vara-hastar/ny-i-stallet/

Och mitt eget tidigare inlägg (Del 1 av 2) hittar du här: http://blogozine.net/malin/?p=745

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply