Blandat Utbildning

Täcken, ja eller nej?

På föreläsningen för Per Michanek pratade vi om värme/kyla/täcken. Mycket intressant läsning! Bilder och viss text är från hans föredrag i Nyköping i torsdags.

Täcke på häst -värmebalansen

 Vi pratade om varmblodiga djur -endoterma; dessa producerar dess egen värme inifrån och bibehåller temperaturen oberoende av omgivningen och kan leva överallt. Kallblodiga -exoterma; växelvarma, de slösar inte med energi, är bränslesnåla och inte aktiva i kyla -tex en ödla.

Vi är olika tempererade beroende på vad vi ÄR för något, naturen har anpasat oss efter vad vi var i för miljö från starten helt enkelt. Men coolast är ändå kamelen när det kommer till kroppstemperatur!

IMG_5691

Hästar är precis som vi människor, varmblodiga. Är vi för varma så avstannar ämnesomsättningen och är vi för kalla så börjar vi skaka (musklerna börjar arbeta) är vi dock kalla en längre period så slutar vi skaka/”frysa” och bruna fetter börjar produceras.

IMG_5692

Hästen kan hålla värmen genom olika saker, precis som vi människor, här är några exempel:

IMG_5693

Kyla

En människa kan börjar bli kall redan vi +27 grader (om vi står nakna utomhus) en häst däremot börjar bli kall först vid -25 grader (!) Ett stor djur klarar sig bättre i kyla än ett litet djur -tänk tex. på extremerna elefant kontra en liten mus.

IMG_5696

IMG_5699

Hur kan en katt med en nedre kritisk temp på +30C klara sig ute i svenskt vinterklimat? Jo den ökar sin förbränning och äter tre gånger så mycket mat som vid +30C. Katten går inte och fryser hela vintern, den ändrar sin förbränning och därmed ändrar den också sin nedre kritiska temperatur.

Hästen och andra däggdjur gör på samma vis. De kan anpassa sig till i stort sett alla klimat så länge det finns föda, det skulle finnas vilda hästar på nordpolen om det inte vore för kallt för gräs att växa där.

För att kompensera ”värmereglaget” på en klippt häst kan man istället för att sätta täcke på den, öka dess foder.

En blöt eller svettig häst på vintern då -när pälsen är alldeles lurvig och det är flera minusgrader ute -vad gör jag då?

Antingen kan man ta in hästen, låta svettet komma ut i täcket, och du får ett blött täcke att ta reda på (mao. ganska obehagligt för hästen och onödigt extrajobb). Eller så låter du hästen låta sin kropp ta hand om jobbet själv. Vilket Per tycker är helt ok upp till minus 25 grader. Det är vad han gör på sina galopphästar.

Vattnet på ytan förångas med hjälp av strålning utifrån (sol -och atmosfärisk strålning) men på vintern är strålnignen så liten att avdunstningen tar mycket längre tid. Vattnet ute i pälsen stjäl dock ingen värme från hästen, om så var fallet skulle ju hästen torka jättesnabbt!

IMG_5686

IMG_5687

Givetvis är det skillnad på päls och stor och liten, gamal och ung… var lyhörd och håll koll på hästens vikt!

IMG_5697

IMG_5698

Behöver hästar täcken då? Man har gjort en studie på detta och kommit fram till följande skillnader:

IMG_5703

Hög luftfuktighet kyler INTE när det är kallt, vid låga temperaturer kan luften endast innehålla obetydliga mängder fukt. Torr luft leder faktiskt värme något bättre än fuktig. Avdunstningen från huden ökar när luftfuktigheten är låg. Vid moln är det mindre strålning från solen vilket gör att det känns kallare än vad det är, detta behöver inte påverka luftfuktigheten.

Problem: att bli AV med värme(!)

75-80% av den kemiska energi som används vid muskelarbete blir värme

Ca 50% av fullblodshästens vikt ÄR muskler (en människa ca 40%)

En mycket stor del av hästens muskler arbetar när den galopperar

En arbetande häst producerar 2-3 gånger mer värme per kilo än en människa, men har bara en tredjedel av kroppsytan att avge värme ifrån.

Hästar är bra på att svettas, en 500kg häst kan svettas upp till 15 liter, per timme! Latherin är ett ytaktivt protein som finns i hästsvett och som gör att pälsen snabbt blir blöt, för att underlätta avdunstning. (Mc Donald et al., 2009)

Svettkörtlarna blir större och huden tunnare under sommaren (Sneddon et al. 2008) Större skillnad hos fullblod än ponnys.

IMG_5707

Hästarna anpassar svettning genom att vänja sig. Ta tempen på en galoppör efter ett lopp, så har den ca 42 grader i temp. Är temperaturen på din häst över 40 grader direkt efter arbete (före avskrittning osv.) kan det vara kritiskt. Så vi kanske tror att hästarna klarar värme bättre än kyla -men så är alltså inte fallet.

Om hästen själv får välja -så är den hellere inomhus i skuggan varma sommardagar, än kalla vinterdagar, då den föredrar utomhusvistelse -trots snöoväder och hård vind.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Therese
    6 januari, 2016 at 04:55

    undrar bara mina hästar går i lösdrift, de är kallblod den ena är ca 23 år,den andre 17…. hur ska man tänka då (lösdift)

    • Reply
      Malin Johansson
      10 januari, 2016 at 18:19

      Hej Therese, tack för din kommentar och fråga. Jag ska försöka svara och ge råd så gott jag kan utifrån det du skrivit.
      Har de möjlighet att röra sig ordentligt i hagen, och fri tillgång till vind/regnskydd samt vatten och mat så skulle jag säga att de klarar kyla bra. Då skulle jag, med nedan i beaktande, låta de gå nakna i största möjliga mån.
      Det är när det blåser extra mycket eller kommer mycket nederbörd man får vara observant så att pälsen står emot.
      Se hur de beter sig i hagen, rör de mycket på sig och busar runt, eller står de mest stilla. Många hästar väljer att stå ute vintertid med rumpan ställd mot vinden istället för att gå in under skydd, medan de gärna hänger i skyddet de varmaste sommardagarna.
      Sedan får man beakta om hästarna är friska och vid gott hull eller om de är magra.
      Om de är uppväxta i våra nordliga breddgrader eller kanske importerade från ett varmare land. En del är mer känsliga än andra.
      Sedan får man tänka på hur man tränar sin häst den kalla tiden på året, om den blir mycket svettig vid arbete och därmed får en blöt päls. Är hästen rakad så tar man bort dess naturliga täcke och skydd och då behöver man ofta lägga på ett täcke.
      Lycka till med dina kallblod och hoppas ni får en fortsatt fin vinter!
      Mvh Malin

  • Reply
    Engla
    12 november, 2014 at 22:06

    Väldigt intressant vad folk säger om täcken. Själv tycker jag att det har gått lite överstyr med alla regn-, vinter-, stall-, svett-, sommartäcken och allt vad det finns.
    Visste faktiskt inte att hästar höll värmen ner till -25C. Men nu vet jag(’: tycker fler borde ta av sina hästar täckena och låta dom sköta det själv som du skrivit.
    Jag har dock täcke på min medryttarhäst som har ryggont när det blir kallt och måste hållas varm. Skulle kanske vilja ta av det för jag vet inte riktigt om det stämmer men iofs har jag ingen aning.
    Kram // Engla

    • Reply
      malin
      16 november, 2014 at 20:03

      Tack för din kommentar Engla!
      Hoppas din medishäst blir bättre i ryggen.
      Mvh Malin

    Leave a Reply