Blandat

Anteckningar från kvällskurs med Christina Drangel

Dags att vässa pennan och gå igenom mina anteckningar, denna har några månader på nacken men bättre sent än aldrig. Några korta tips om rakriktning och fokus för denna afton var ”Lilla och Stora” -bogen.

Så fort en häst blir överrörlig blir rakriktningen viktigare. Då behöver den delen komma före i utbildningsskalan, före Ena bogen på en häst är oftast längre fram, högre upp och längre ut. Den andra boken är sannolikt lite längre bak, längre ner och längre in. Vilken av bogarna är det på din häst? Tar du med det i beaktande när du tränar den? Vi kallar den som är fram-högre-ut för den ”Stora bogen” då den liksom ser lite mer dominant ut, och den andra för den ”Lilla bogen”.

Något man kan vara lite extra vaken på är det bakre benet som är på den sidan med den ”Lilla bogen”, hålla koll på att det bakbenet liksom är ”med” ordentligt.

Förbered din unghäst innan belastar den med ryttarvikt, hjälp den att bli rak genom rakriktande övningar avsuttet, såsom arbete från marken på lång tygel ”Långtygling” och rakriktande longering.

Rakrikta den unga hästen i den lilla bogens galopp några gånger per vecka.

Den lilla bogens sida slår oftare i skon.

Minska den stora bogens framben där det frambeten precis är på väg att gå framåt, då ger du den lilla bogen möjlighet att liksom hänga med lite mer.

Är halsbasen till höger så ta båda händerna lite till vänster.

När stora bogen är på utsidan så kontraställ nacken 1-2 cm.

Det ledande tygeltaget måste gå snett framåt, så det hänger med i hästens rörelse fram. Tar man tygeln rakt in så får det en bromsande effekt.

Blandat

Övar

Idag hängde Miranda med till stallet, hon har just lärt sig gå så hon fick tulta runt i ridhuset medan jag longerade Lennart alá Schöneich (Googla) rakriktning i fokus. Idag orkade han lite galopp i det ”braiga” varvet, hurra!

Sedan övade vi en stund på långtygling, skärpte till mig lite extra och tycker det gav resultat. Och så var han ju redan fint stretchad i sidorna från longeringen.

Avslutade med lite galoppjobb på längre lina i båda varven (med bebis fastspänd i vagnen).

Tycker det är så kul att träna avsuttet, man ser hästen på ett annat sätt än ovanifrån sadeln, och man jobbar liksom med hästen på ett annat vis, håller ni med?

Blandat

Dagens anteckningar

Spontanlektion med bästa Linda Eriksson i långtygling med Lennart idag.

Så roligt att se att han fått så mycket mer framåtbjudning och blivit rakare sedan sist.

Vågar söka sig framåt-ner liiite mer men ska jobba på att inte bli vingliga samt hålla takten så vi inte bara såsar fram.

Jag ska försöka hålla händerna vid magen och bli snabbare på att läsa vad hans nästa steg är så korrigerarna inte behöver bli så stora. Och jag ska andas, så lätt att man håller andan när man koncentrerar sig!

Jag ska gå ordentligt igenom hörnen då det ger hästen en stretchade effekt. Något man kan vara försiktigare med uppsuttet.

När jag tvärar, så ska jag rakställa ngr steg innan hörnet.

I traven kan jag först låta honom bli rak, sedan tvära och sedan arbeta på rakt spår igen. Jag vågar inte riktigt göra ”flying changes” (byta plats bakom rumpan) i traven ännu, så jag får försöka styra så gott jag kan från ”fel” sida.

Det är lättare att se och styra om jag går lite längre bak.

Och till sist ska jag börja springa mer så jag orkar med att jogga bredvid honom i längre partier… puh, idag blev jag mer svettig än hästen.

Jag har arbetat en del med rakriktande longering i sommar (perfekt avsutten träning när Miranda är med), och jag fick verkligen kvitto på att det gett resultat idag. Så roligt!

Vi fick också i läxa att rida fram i traven ordentligt så han börjar ta för sig och länga stegen mer.

Blandat

Nystart.

En vår och en sommar har passerat. Jag har börjat lära känna fina, känsliga, uttrycksfulla Lennart alltmer.

Vi har startat från början ihop. Den röda tråden fick vi genom Christina Drangels exellenta onlinekurs som passar ALLA. (Hennes hemsida)

Vi tränar på rakriktning och lösgjordhet. Det sistnämnda lite extra då Lennart lätt spänner sig för en vindpust, en ny stol inne i ridhuset eller något annat. Hitta förtroendet.

Han är så arbetsvilllig och följsam och fullkomligen älskar massage, tensmaskinen och ttouch.

Jag har inte känt att tiden räckt till för att skriva här varje dag som jag troget gjort i några år, men har ändå saknat det. Jag tänkte börja med att skriva lite oregelbundet ett tag iaf.

Hoppas ni vill följa med på vår resa!

Närmast utöver vardagsträningen stundar tandläkarbesök av bästa Therese Lundberg och den 26 augusti åker vi på efterlängtad tredagars fördjupningskurs i Integrerad ridkonst.

Vi åkte dit och miljötränade lite i måndags. Ett stort steg för mig att lasta hästen och åka iväg och sedan tillbaka, alltihop helt på egen hand. Hyr grymma är inte vi hästkvinnor?!? ???‍♀️

Kort video från av -och uppsuttet på Sanda Equestrian utanför Rimbo (jättefin anläggning).

Jag startar nästan alltid avsuttet

Här har jag hoppat upp

Blandat

Första gången på hästryggen

Nu är Miranda åtta månader och igår blev det premiär på hästryggen. Hon var tvärsur i vagnen efteråt och ville bara vara hos Lennart (hästen heter så). Hon brås på mor sin, till min stora glädje.

När red du för första gången?

Blandat

Soul food

Idag hade vi det så mysigt i stallet. Först fick Lennart massage med tensmaskinen vilket han verkligen gillade.

Sedan körde vi tteam alà Linda Tellington Jones. Roligt att se hur han stundvis verkligen klurade hur han skulle placera kroppen. Flera gäspningar och förnöjda frustningar.

Noterar och lystrar ni till era hästars välbefinnandeljud?

När vi teamat en stund så tog vi lite paus innan vi kopplade på utrustningen för långtygling. Tredje gången jag långgyglar Lennart idag.

Mer bekväm med att ha mig där bak och kopplar att han ska ut på fyrkantsspåret snabbare. Testade några förvända öppnor och några steg i trav. Sedan var pålle slut som artist och tog sig en välförtjänt rullning.

Blandat

Föreläsningsdag

Snart bär det av till Johannesberg för föreläsning av Helen Stridbeck. Nordens bästa hästfysiotherapeut!

Anteckningsblocket är med i högsta hugg och jag renskriver här när tillfälle ges. Tilläggas kan att tillfällena blir lite mer sällan med bebis här hemma…

Blandat

Rakriktning

Idag hade jag och Lennart fokus på rakriktning. Vi startade med TTouch och bodywrap medan jag gjorde iordning honom.

Sedan fick han testa arbete på långa tyglar, eller ”långtygling” som jag kallar det. Kommer liksom inte på något klockrent namn för den träningsformen… har du något förslag så lämna gärna en kommentar.

Lennart vinglade på lite osäker i början och undrade om jag verkligen tänkte gå där bak och han där fram. Roligt att se hur han sakteliga smög sig framåt och blev mer trygg längs med fyrkantsspåret efter några varv. Bjöd honom på en bodywrap även här.

Sedan hoppade jag upp, eller hoppade är en överdrift… tog hjälp av ett bord, framställt längs med ridhuskanten och kravlade mig upp. Smidigheten har helt klart mer att önska, yoga pågår i princip dagligen här hemma…

Nåväl, på hästryggen så jobbade jag med fokus på att rakrikta honom, jag hade fått massa bra knep från onlinekursen jag just anmält mig till som hjälpte mig att fokusera på rätt kroppsdelar vid rätt tillfällen, och även konstatera vilket som var snett och kan komma att bli mer rakt. Har du inte redan anmält dig till denna fabulösa kurs så rekommenderar jag dig att göra det omedelbums! http://www.drangelska.se/drangelska/extern/ 

Blandat

Nytt år, nya möjligheter

Jag börjar så sakteliga komma iform efter graviditeten nu. Frustrerande långsam styrketräning får nu äntligen sällskap av mer löpning. Märker direkt att löpningen ger resultat, lite motigt att gd sig ut i grådasset men alltid skönt efteråt, oavsett väder.

Men här babblar jag på, ni vill ju veta vad som händer med hästarna! Då Taboo fortfarande rehabiliteras för sin gaffelbandsskada, och nya hästen Walle gör sig hemmastadd med Vera, så har jag nyligen börjat rida Lennart.

Lennart är en korsning Lusitano/Arabiskt fullblod på 9 år och en mycket trevlig gentleman att rida. Ser fram emot flera givande träningsstunder med honom. Och lite skoj att han är en korsning av de två raser jag arbetat mest med.

Efter pyssel och mys startade vi med Tack-Walk alá Albrecht vin Ziegner, därefter ridning med fokus bröstrygg upp och mjuka bärande övergångar. Vi avslutade med lite ledövningar, stretch och Ttouch.

Det här kommer bli ett bra hästår, God Fortsättning på er!