Hälsa Utbildning

Är det farligt att dricka energidrycker?

Jag ser många ungdomar idag som köper energidrycker. Men det finns en anledning till att det är en åldersgräns.

Många dricker energidryck för att hålla sig pigga och alerta, men vad man inte tänker på är hur farligt det är för kroppen. Även om det inte märks direkt, så kan det ha förödande effekter. De förskönas i reklamen och det marknadsförs som något nyttigt som kroppen behöver för att vi skall må bra och få ”vingar”.

energy-drink-517211_960_720-1

Energidrycker innehåller höga halter av koffein. Vilket är vätskedrivande och kan leda till magbesvär, illamående och diarré. Koffein är inte farligt i små mängder, men av de absurda mängder man får i sig av en energidryck kan man få sömnsvårigheter och uppleva ångest. Det påverkar även våra arbetshästar (binjurarna) till det sämre och stressar kroppens organ vilket kan ge symptom som kronisk trötthet med trötta binjurar.

Koffein är extra farligt för unga och gravida, så var noga med att dina barn inte dricker det. Något som ju tyvärr blivit vanligare de senaste åren.

Studier visar att energidryck påverkar hjärtats sammandragningar, och ett högt koffeinintag kan i värsta fall orsaka hjärtinfarkter och dödsfall.

Känner du dig trött och hängig och är beroende av energidrycker? Här kommer mina tips på hur du bör göra i stället:

1. Börja med att dricka mer vatten.
2. Förbättra din kost och öka upp andelen grönt på tallriken.
3. Se till att du får tillräckligt med sömn om nätterna. Många gånger sover vi inte tillräckligt djupt på grund av t.ex. stress.
4. Ha aldrig mobilen eller annan elektronik i sovrummet (du sover sämre) och se till att sovrummet har en avslappnad miljö.
5. Drick chaga i stället! 🙂

Ha en fin helg!

Kram
Johanna – Din Hälsohero

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply