Hälsa Utbildning

Hur får jag superkrafter?

Hej

Jag har varit i Florens! Dock inte så varmt på kvällen men vi hade ca 15 C mitt på dagen när solen låg på. Det var underbart!

Nu när jag är hemma igen så känner jag att det där ljuset var efterlängtat och jag kan jag tänka mig att du känner som mig, att du behöver sol och ljus just nu efter dessa mörka månader! Vi har nu gått igenom många månader i mörker och vi behöver ljuset och tillfredsställelsen. Jag tänkte dela med mig av mina superkrafter hur du kan balanser upp dina signalsubstanser- hjärnans budbärare som är bl.a Serotonin, dopamin, Gaba, noradrenalin, oxytocin, acetylkolin och endorfiner.

sol-och-kvinna

Dessa olika signalsubstanser är viktiga att vi har tillräckligt av för att vi skall må bra fullt ut. Att ha en bra balans mellan dessa signalämnen kan du undvika depressioner och andra fallgropar. Vi har massor med olika signalsubstanser men jag tar upp de som är de mest vanliga. Alla signalämnen har en mottagare som tar emot meddelanden. De kan vara aktiverande eller hämmande. De skyndar på eller dämpar aktiviteten. Det är genom detta system vi kan uppleva känslor.

Hur får vi dessa superkrafter och vad gör det med oss?

Serotonin
Är vårt måbra och lyckohormon. Har du bra nivåer av serotonin är du mer lugn, du trivs och är lycklig. Du har lätt att anpassa dig och har en bra sömn.

Har du för lite serotonin kan du ha svårt att säga nej. Du kan behöva fylla på med tillskott av magnesium, zink, kalcium, B6, D-vit och av omega 3 fettsyror. Det är viktigt att kroppen har tillräckligt med tryptofan, en aminosyra som kan konverteras till serotonin i kroppen. Tryptofan finns i proteinrik mat. Tryptofan finns i bl.a avokado, banan och havregryn.
Serotonin ger tillfredställelse, lugn och bra sömn. Brist orsakar depression. Du kan då känna sug efter enkla kolhydrater såsom pasta och ris. Du kan även vara sugen på salt mat. Undvik alkohol, då detta förvärrar upptaget av serotonin avsevärt.

Serotonin bildas till 95% i din tarm och bara 5% i hjärnan. Har du en tarm som inte fungerar som den ska, är depression vanligare då du inte kan bilda serotonin i den mängd du behöver. Genom att ge kroppen bättre näring av grönt och utesluter mjölk och mjöl produkter så gynnar du miljön i tarmen till det bättre. För att få upp nivåerna av serotonin ytterligare kan du träna på att ge komplimanger till andra, det ökar signalämnet. Du kan även titta upp i luften och räkna skorstenar, då bildas det också serotonin.

Dopamin
Styr ditt beteende, dina viljestyrda rörelser, motivationen, belöningen, sömnen, humöret, koncentrationen och inlärningen. Denna signalsubstans svarar för belöningssystemet i din hjärnan. Mycket energi, självkontroll, abstrakt tänkande, planering, begär och lust. Fyller på energi och ger hög sexlust. Dopamin ger energi, intelligens och hjälper till med motivation och planering. Om du har brist, kan du hetsäta sötsaker och överdriva koffeinintaget. Koffein och choklad ökar dopaminet.

Låg dopamin leder ofta till viktuppgång och trötthet. Du har också svårt att finna glädje i livet. Låga nivåer är knutna till beroenden. Höga nivåer av dopamin kan göra att vi mister kontakt med verkligheten. Det medför bristande känslor och vanföreställningar. Viktigt att sätta långsiktiga mål, delmål och visioner för dig och andra. I dag är vi ett dopamin törstigt folk. Varje ”like” på FB ger dig en dopamin kick, du känner dig stark och betydelsefull. Men dessa små kickar gör att vi får mer och mer begär och kroppen vill ha mer och mer. Till slut blir vi beroende av handlingen. Undvik sökandet efter små kickar. Kaffe och socker är en annan. De flesta med missbruksproblem har brist på dopamin. Vi vill hela tiden ha mer och mer – för att få mer och mer dopamin, vilket får oss att känna oss tillfreds och betydelsefulla. Vi matar våra barn med mer och mer socker, som oftast går över till mer och mer tyngre droger när vi sedan blir äldre. Vi behöver mer långsiktiga mål och visioner för att få en hållbarhet i dopaminnivåerna.

Acetylkolin
Ser till att du har ett bra minne, är kreativ och för att ha en bra inlagring. Acetylkolin gör att du har klarhet i tankar. Du mår bra och inlagring och minne är på topp. Brist ger koncentrationssvårigheter och minnesförlust. För mycket fettrik mat (dåligt fett) kan hämma din produktion av acetylkolin. Fyll på mer med omega 3 fettsyror, B1, B5, B12, Kolin, antioxidanter. Ät mer av mandlar, kronärtskocka, broccoli, gurka, gröna blad, frukt, grönsaker, zucchini, pinjenötter och macadamianötter. Fördelen med acetylkolin i kosten är att det kommer att visa sig efter ett par veckor, då du balanserat kolinnivåerna (förstadie till acetylkolin). De bästa kolinkällorna är de fettrika.

Noradrenalin
Den reglerar din puls till det högre och dina tankar om att ta ett snabbt beslut. Noradrenalin bildas precis som adrenalin i binjuremärgen och noradrenalin är ett förstadie till adrenalin. Noradrenalin förbereder dig på flykt. När vi hamnar i en stressituation utsöndras dessa stresshormoner och gör så att vår kropp förbereds på att öka pulsen, höja blodtrycket och blodsockret. Vidga luftrören och förstora dina pupiller.

Vårt sympatiska nervsystem som reglerar stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol kan inte känna skillnad på verkliga hot så som att vi håller på att bli överkörda av en bil, eller om hotet är av ekonomiska problem. Signalämnet utsöndras även när du tänker olika tankar som kan utgöra att vi är oroliga inför framtiden. Vi behöver leva mer i nuet och inte fantisera upp olika händelser som inte är sanna. När vi hela tiden har en hög nivå av stresshormoner i blodet, så ger detta flera negativa effekter. Både på vår kropp och vårt psyke. Bland annat kan långvarig stress leda till sömnsvårigheter, ångest, depression, irritation, aggression, bukfetma och övervikt. Även åderförfettning, hjärt- och kärlsjukdomar, matsmältningsbesvär, diabetes och infektioner. Stress gör det också svårare för oss att bli gravida, eftersom kroppen lägger fortplantningsförmågan på viloläge när kroppen tror att vi är i en livsfarlig situation.

GABA
Bra för ditt minne och din inlärningsförmåga. Den är den viktigaste av hjärnans hämmande signalämnen. Det dämpar nervöverföringen så att nervcellerna får tid att återhämta sig. Reducerar ångest och stress. Ett inre lugn. Vid höga halter av GABA är man kontrollerande och vill ha ordning och reda. GABA är bra för vår tanke och aktivitet, för bra minnesförmåga och språkutvecklingen. Vid för lågt GABA kan det behövas extra tillskott av B1, B3, B6 och L-glutamin.
Det lättaste och mest naturliga sättet att hålla GABA balansen är med kosten. Ät mer mandlar, banan, broccoli, brunt ris, linser, havre, apelsin, citrus, spenat och valnötter. Drick gärna grönt te, det innehåller teanin som gynnar bildning av GABA i hjärnan.

Oxytocin
Du har en mer social, kärleksfull och omhändertagande personlighet. Oxytocin är avgörande för upprättandet av gemenskap, parbildning, omvårdnad, och förmåga att vara social. Bra nivåer av oxytocin leder till mindre aggressioner, ångest och minskar stress. Oxytocin gör dig lyckligare. Det ökar viljan till att du vill vara tillsammans med någon, och är starkt involverat i sexuell lust. Det brukar kallas för kärlekshormonet. För att öka upp mängden oxytocin kan man se till att få beröring (ex massage eller fysisk närkontakt med andra) och att vara tacksam för det du har. Leva i nuet. Samt stärka upp det endokrina systemet och framför allt hypofysen.

Endorfin
Styr din sömn, hunger, törst och har smärtstillande egenskaper.
Hormonet påverkar din vilja att sova, äta och dricka. Endorfin utsöndras bland annat vid skratt, stress och motion, men även vid förälskelse och vid sex. Endorfiner anses vara kroppens eget morfin på grund av att den har smärtlindrande egenskaper. Du kan lätt bli beroende av att bilda endorfiner som gör att du kan börja träna överdrivet mycket. Den ökar din glädje i livet. Träna och skatta och se på rolig film eller teater. Var med människor som ger dig energi.

Tänk på att dina tankar styr ditt leverne. Vi har ca 80 000 tankar per dag och 90% av dem tänkte vi i går, det är inte så nytänkande! Dessutom är 80 % av dessa tankar negativa. Vi behöver byta ut tankar! Genom att ha bra nivåer av dessa signalämnen så kan vi även ha förmågan att tänka klarare och ta bättre beslut.

Vilken av dessa signalämnen skulle du behöva mer av?

Kram Johanna – Din Hälsohero

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply