Hälsa Kost Livet som Johanna

Hur får jag mina barn och min familj att äta hälsosammare?

melon och barn

När vardagen mest består av att vara upptagen med arbete, familj och liv så prioriterar man oftast inte sin egen hälsa. Det blir lätt att andras behov går före sin egen eller så är det tidskrävande eller alltför för komplicerat. Känner du igen dig?

Eller är det så att du känner att du som EN förälder lever hälsosamt, men inte får med dig resten av familjen? Eller helt enkelt, hur kan jag göra för att få med mig hela min familj att äta bättre?

Det första du bör göra är att prata med den du lever tillsammans med. Är ni eniga om att familjen skall börja äta mer hälsosamt så är det så klart lättare. I bland kan det vara så att man inte är överens. Jag rekommenderar att ni hittar en lösning på det, för att vara enad som familj och goda förebilder för era barn. Har ni inte samma åsikter om vad som är nyttigt behöver ni förhandla om vad ni gemensamt kan komma fram till. Vad skall ingå i er hälsa, i er familj? Detta är mycket viktigt, om ni skall lyckas. Skriv ner och gör en tydlig bild för er själva innan ni blandar in barnen. Vad gäller i vår familj? Vad är viktigt för oss? När ni sedan är eniga är det viktigt att ni håller samma värderingar inför barnen och är eniga även där. Annars blir det lätt splittrat för dom.

Är ni helt nybörjare på att äta hälsosamt så börja i 5 minuter. Läs en hälsoblogg, ta fram ett nytt recept, avvara 5 minuter, det är en bra start.
Jag brukar rekommendera det samma om du inte brukar röra på dig, börja med att gå ut genom dörren och gå runt huset eller lite i området där du bor, bara 5 minuter. Nästa dag gör du samma sak igen, fast du lägger på 5 minuter och sedan fortsätter du så, tills du når den tiden du känner är bra. Du kan göra det samma när det gäller kosten.
Tänk på att varje litet steg du tar mot en bättre hälsa gör en stor skillnad. När ni som föräldrar har hittat den informationen ni behöver och vad era gemensamma hälsosamma värden är där hemma, involvera och dela detta till era barn. Både inne i köket och med rörelsen, vilket kommer att göra att de tar hälsosamma beslut i framtiden. Barn gör inte det ni säger, de gör det ni gör, glöm inte det.

Jag vet att det inte är så lätt alla gånger, att vara den där förebilden som man gärna vill vara för sina barn. Även fast du lär dina barn där hemma att det finns grönsaker och de älskar det, så är det en tuff miljö där utanför hemmet. Där finns gott om godis, snabba kolhydrater, snabbmat och framförallt att de känner sig kanske annorlunda när de ser andra barn äta annat. Hur förklarar man bäst för sitt barn, vad som är bra och inte?

Jag har aldrig tjatat på mina barn att de måste äta grönsaker. Jag har visat att jag tycker det är viktigt att äta grönsaker och varför. Jag har visat det genom att vara en bra förebild. Jag har lagt fokus på grönsaker, gjort roliga figurer eller delat upp grönsakerna i olika högar med färger. Utifrån det har de lärt sig färgerna, vilken grönsak de äter och vad den gör i kroppen medan de äter. Genom att visa och ställa fram bra mat på bordet och prata med barnen varför vi behöver äta grönsaker, så fokuserar vi på det som är bra och på det sättet blir det mindre tjat om annan mat.

krokodil och mat.

Det blev svårare när barnen blev större och mer medvetna om vad andra barn äter eller när de är på kalas. Idag är mina barn 16 och snart 14 år och jag är inte orolig för mina barn. De har kunskapen vad som är bra och mindre bra. Visst äter de en pizza eller dricker en kola ibland, men jag vet att de har fått med sig kunskapen om vad som är bäst för deras kroppar.

I dag vet man enligt forskning att vi kan påverka vårt DNA med hela 80 procent. Visst är det fantastiskt att veta att det aldrig är för sent att få en bättre hälsa! Det gjorde mig tryggare som förälder att veta det. Ger du kunskapen till ditt barn, så har de alla förutsättningar i livet. Jag tror att oron och ständigt tjat att du tycker att de äter fel, kommer inte göra någon nytta. Bara tvärt om. Kunskap, kommunikation och att du fokuserar på att du finns där när de behöver dig är det viktiga.

Men hur väljer jag då hälsosammare måltider?
Det viktiga är att du/ni som förälder har gjort upp vad som skall gälla där hemma. Låt gärna barnen vara med och ta fram veckans matschema. Ordna ett familjemöte varje söndag och prata igenom om livet under veckan som gått och passa på att skapa veckans matsedel tillsammans. Barn älskar att känna sig delaktiga. Låt de få vara med och handla i affären och se vart ni plockar dessa färgstarka grönsaker någonstans. Låt de hitta nya roliga grönsaker!

grönsaker i en korg

Lär dina barn lära sig att förhandla om det inte är något de gillar eller vill ha. Att lära dom förhandla kommer de har oerhört nytta av i framtiden, även inom andra områden. Det viktiga är att ni som föräldrar är konsekventa där hemma. Genom att hela familjen väljer att äta bra kommer detta inbringa att det ökar till ett bättre humör och gör att ni får mer energi.

5 steg till en bättre hälsa i familjen!

1. Googla på recept innehållande mycket grönsaker. Låt barnen gå i grönsaksavdelningen i affären och välja 3 nya grönsaker de inte sett eller smakat innan. Vad kan man göra av dessa? Googla när ni kommer hem vad man kan göra för recept på de nya grönsakerna.

2. Låt dina barn skapa en egen receptbok, där de kan klippa bilder eller skriva (om de kan). Eller varför inte skapa ett gemensamt Pinterest konto med matbilder på grönsaker med fina färger.

3. Låt barnen vara med när ni lagar mat, gör det till en gemensam rolig stund med familjen. Det kanske inte alltid blir som man tänkt sig, någon är trött eller någon vill bestämma, men låt dom få de utrymme de behöver. Allt behöver inte ske enligt recept, det kanske inte smakar så gott alla gånger. Men de känner att de har varit delaktiga och det är det viktiga. Om det skulle bli för mycket trams eller att de inte vill, låtsats att ni har en Tv-show och de är dina assistenter. Gör det till ett lagarbete.

4. I stället för att fråga – ”vad skall vi äta idag?” Sätt upp två eller tre alternativ och låt dina barn bestämma utifrån dessa. Genom att ge de 3 hälsosamma val på måltider eller mellanmål (behöver inte vara 3 helt olika maträtter, utan lite förändring bara från utgångspunkten) kommer de fokusera på dessa tre och utesluta mat som inte är lika bra för hälsan.

5. Barn älskar nya saker och fortsätt att exponera dina barn till nya nyttiga livsmedel. Presenteras maten på ett unikt sätt, kan de komma att älska det. Gör det med magi i köket och tänk på att planering är A och O. Gör hälsosamma snacks att ta fram när de är hungriga och trötta. Jag har låtit mina barn få göra hälsosamma smoothies själva, gjorda på bär och avokado med en klick kokosolja i, mer behövs inte.

Ge barnen olika alternativ
När hela familjen börjar få mer energi och mer ork så är det också lättare att förmedla och hålla dessa goda vanor. Då kan ni utveckla det mer och mer. Istället för att skapa en hälsosam kost baserad på begränsningar och regler, visa du dom hur man äter från en plats med kärlek till sig själva. Barnen lär sig att äta eftersom de älskar hur maten smakar och hur det får dom att känna sig. Min dotter som är 16 år har valt själv att hon vill undvika mjöl och mjölk, för hon känner att det inte är bra för hennes kropp. Hon förstår varför och väljer helt själv att äta mer grönt då hon vet att hon får mer energi och att hon mår bra av det.

Det tar det tid för en förändring och mitt tips är att gör det inte så komplicerat. Ta en dag i taget! Detta är något ni bygger upp på sikt. Steg ett är kanske att hitta andra alternativ till det ni brukar äta idag. Ta aldrig bort något utan att hitta en ersättningsprodukt först. När ni har fått upp energin har ni även kraft att gå vidare till nästa steg.

Det krävs träning, tålamod och ett gott humör. Ingen har sagt att det är lätt, men du kommer inte ångra dig när barnen är större och de har all kunskap de behöver för att leva sunt och må bra.

Så börja med något i rätt riktning redan i dag, det räcker att du gör det i 5 minuter så ökar du på med 5 minuter i morgon!

Lycka till!

Kram
Johanna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply