Kost Okategoriserade Recept

Hur nyttigt är grönkål?

kale-438964_1920

Min favorit på julbordet är grönkål, vilket också på senaste blivit riktigt populär på grund av alla sina hälsofördelar. Forskarna klassar numera kål som något av det hälsosammaste vi an äta, och visst är det så! 100 g grönkål innehåller 160% av det rekommenderade intaget av C-vitamin. C-vitamin är bra för immunförsvaret, motverkar förkylning och infektioner samt fungerar antiinflammatorisk.

Grönkål är en utmärkt källa för kalcium, så om du som jag utesluter animalier ur din kost, såsom mejeriprodukter så är grönkålen ett bra substitut.

Grönkål innehåller väldigt mycket lutein och zeaxantin, det är faktiskt den allra bästa källan till dessa två ämnen. Lutein förbättrar din syn och skyddar dina ögon mot grå starr och kanske även mot så kallad åldersrelaterad makuladegeneration. Zeaxantin liksom lutein finns naturligt i ögats gula fläck.

Grönkålen är inte bara vacker att se på (passar utmärkt som dekoration) utan kan användas i matlagning på många olika vis. Använd den i smoothisen, juicen, gör en fantastisk sallad eller varför inte underbara, hälsosamma grönkålschips!

Grönkålschips är superenkelt att göra, och smakar så gott!

Ta önskad mängd grönkål (tänk på att de krymper en del vid tillagning) och klipp med en sax i bitar. Gör dem inte för små, utan tänk ”chipsstorlek”. Lägg bitarna i en skål och häll på lite olivolja samt lite havssalt. Krama kålen ordentligt så att den blandas med oljan. Lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 5-10 min. Njut!

Kram
Johanna

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply