Hälsa Kost Okategoriserade

Hur maxar jag näringen?

vegetables-752153_1920

En raw food kost innebär bland annat att man inte hettar upp livsmedel till över 42 grader för att behålla näringsämnena. Raw food innebär även att man inte äter något animaliskt protein, så med livsmedel menar jag här, saker som frukt, grönsaker, bär och frön.

Men är det verkligen så att ALLA livsmedel är bäst att äta råa?

-Nej, inte riktigt. Vissa saker är hälsosammare att äta när de är upphettade, så hur vet du då vad du ska äta? Ja, det kan vara lite krångligt, och beror också på vad man vill få ut av det man äter. C-vitamin förstörs när du kokar grönsakerna, men hos rotfrukter måste cellväggarna brytas ner för att vi effektivt ska kunna tillgodogöra oss näringen. Visserligen minskar det totala innehållet av antioxidanter vid uppvärmning, men kroppens förmåga att ta upp näringsämnen ökar.

Bönor, linser och ärtor är en annan viktig sak att hålla koll på, då de innehåller det giftiga ämnet ricin. De innehåller även lektin, som inte är giftigt, men kan göra dig dålig i magen. Att koka bönor för att bli av med ricin (och mycket av lektinet, okokta bönor innehåller 100 gånger mer lektin än kokta) är dock inte enda sättet, du kan med fördel grodda.

Frysa är ett annat bra knep för att bibehålla näring. Ny forskning har visat på att frysta grönsaker kan i bland vara bättre ur näringssynpunkt än färska. Hur kan det komma sig?

-Jo, de frysta grönsakerna frys ner direkt efter skörd, men det kan ta upp till två veckor för en ”färsk” produkt att nå slutkonsumenten i butik. Under denna tid har de hunnit förlora mycket näring.

Glöm inte bort att det finns nyttigheter i skalet på t.ex. morötter, äpplen och palsternacka, så skala inte av och släng!

Kram
Johanna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply