Hälsa

Går hjärnan ofta på högvarv och känner du dig nerstämd och ledsen?

Helt-uden-gluten_header

Då kan det vara en intolerans av något du äter av som gör att inflammation uppstår i kroppen och framför allt hjärnan.

Idag börjar depression bli en av de vanligaste åkommorna i världen. En rapport från 2013 fann att sedan 1979 har antalet dödsfall på grund av hjärnsjukdom ökat med 66% hos män och hela 92% hos kvinnor.
Problem har gemensam nämnare, inflammation. Man har forskat mycket på detta det senaste där man ser hur inflammation kan påverka hjärnan negativt.

De livsmedel som vi äter har en viktig roll i våra inflammationsnivåer. Det finns en hel del livsmedel som ökar inflammationsnivåerna. En av de största är mjölkpulver (som finns mycket i barnvälling samt i proteindrinkar/pulver) En av de andra största bovarna i dramat är Gluten. Forskning visar nu att celiaki (glutenallergi) kan presentera sig strikt som ett neurologisk problem.

Gluten har visat sig öka nivåerna av proteinet zonulin i tarmen och som leder till läckande tarm syndrom. Detta tillåter bl.a osmälta matproteiner och bakteriella toxiner (gifter) att passera in i blodomloppet, aktivera en inflammatorisk process i kroppen.

Förhöjda zonulin nivåer i tarmen har kopplats till förhöjda zonulin nivåerna i hjärnan. Alltså en läckande tarm kan leda till en läckande hjärna. Hjärnans immunsystemet gliaceller, kan då aktiveras och orsaka inflammatoriska processer i hjärnan.

Varför är det mer vanligt att vi är känsliga för gluten idag?

Det börjar bli fler och fler som blir glutenintoleranta i vårt samhälle. De tillsätter ex extra gluten i bröd för att det skall bli fluffigare och våra stackars magar får ta mycket.

En rapport i den amerikanska Journal of Clinical Nutrition förklarar hur vi har sett en snabb förändring i vår värld under en relativt kort tidsperiod. Vår nuvarande livsmedelsförsörjning, jord utarmning och miljögifter är en orsak. Det vi oftast glömmer bort är att cirka 99% av våra gener bildats innan utvecklingen av jordbruket, för ca 10.000 år sedan.

Forskare hävdar nu att de är i huvudsak en obalans från våra gener. All processad mat och genetisk modifiering av spannmål har bara gjort saken värre. Våra gener lever i en helt ny värld och vete är inte vad det en gång var. Vi har även mycket tungmetaller i vetet idag och speciellt kadmium. Vilket jag tror även det är en stor orsak till att läckande tarm är vanligare.

Känner du dig nere och deprimerad kan gluten vara en orsak. Testa att ta bort det i din kost för ett tag och fyll på med grönsaker på tallriken istället. Upplever du skillnad så rekommenderar jag att ta bort det för alltid.

Jag har inte ätit vete på många år och känner en stor skillnad i kroppen på före och efter. Det var en av orsakerna förutom mjölkpulver till att inte höll i mitt knä då jag spelade fotboll. Det ledde till att korsband, ledband och menisken helt trasades sönder då den inte tålde den höga belastning (som normalt skall klaras) då kroppen var så inflammerad och försurad att alla ligament samt skelett blev för porösa.

Följ mig gärna på FB och på Instagram!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  emelie
  2 augusti, 2015 at 10:01 e m

  Hej! Du glömde nämna att det tar hela 6månader innan gluten föravinner ur kroppen. Det är först efter 6 månader man märker skillnad inte efter några veckor. Det man BÖR göra är att man går till läkaren och testar sig om man ÄR KÄNSLIG eller ALLERGIKER mot gluten. Tar man bort gluten ur kroppen dvs slutar äta det och sedan börjar kommer kroppen automatiskt stöta bort det. Har det väl utgått ur ditt system kan du INTE göra dessa tester. Med andra ord kommer du framkalla intolerans mot gluten och kommer aldrig kunna äta det som innan igen. Sedan finns det en bra kost för er som vill äta så bra som möjligt som används successivt till barn & vuxna med adhd och autism även kallad autismdieten. Googla gärna. Mitt råd INNAN ni drar bort ämnen ur er kost är att kolla med läkare och en dietist. Känner man sig stressad och deprimerad kan det bero på vitaminunderskott även. Det löses enkelt med ett blodprov hos sin vårdcentral. Rådfråga ALLTID läkare. Och flera än bara en! Be alltid om en andra åsikt och gärna från ett annat ställe.

  • Reply
   Johanna Bjurström
   3 augusti, 2015 at 11:16 f m

   Hej Emelie
   Tack för din komplettering. Det du skriver är så viktigt och bra att du lade med detta!

  Leave a Reply