Okategoriserade

Du vilar väl aldrig?

- Eller, hur tänker du? - Allting handlar om planera in en smart effektiv "balans" mellan träning och återhämtning, det är så din kropp och knopp kommer att utvecklas

bild 2-1

Tuffa och intensiva tränings former som styrketräning, konditionsträning och snabbhetsträning bryter ned din kropp och muskulatur, vilket i sig är bra! Men sedan blir det super viktigt att du har en smart och genomtänkt återhämtning inplanerad. Träningsdagbok Jag tycker att det smart att börja skriva ned hur kroppen kändes under själva träningspasset samt hur kroppen känns dagarna efter, på så sätt lär du dig känna din egen kropp mer exakt. Det är bara du..! som kan känna efter hur din kropp mår. Återhämtnings Riktlinjer Generellt kan man säga att efter tuffa träningspass behöver din kropp samt dina muskler cirka 48-72 timmar för att återhämta sig optimalt, men den siffran kan variera och styrs av bland annat hur många år du tränat . Tränar du mer lugna- och lågintensiva pass kommer du kunna med största sannolikhet att kunna träna redan näst kommande dag. Hel dags vila ? Det råder tvistade meningar om huruvida kroppen mår bättre av en heldags vila alternativt aktiv vila. Min egen erfarenhet säger att det kan vara mega gött att aktivera kroppen "lätt lätt" dagen efter tuffa och intensiva träningspass. Du kan tex jogga lätt, cykla eller ta en skön promenad. Avsluta gärna med olika rörlighets övningar med din egen kropp eller med hjälp av foamroller /triggerboll för ökad cirkulation. Den varianten rekommenderar jag de allra flesta av mina kunder och framför allt, så gör jag själv!  Det är en stark erfarenhet från mitt elitidrottande. Andra Goa Återhämtnings Former - Massage - Floating - Fysisk Avslappning som till exempel pendlingar och skakningar - m.m

3087 Fysisk avslappning

rulle

En aktiv vila och väl planerad återhämtning är super viktigt för din utveckling inom all träning.

Smart Kost är bensin för kroppen Viktig att ha smarta kostrutiner, Om du ser till att du får i dig tillräckligt med energi / mat kommer du få bra en kanon bra återhämtning och därmed bra träningsresultat och du kommer att känna dig piggare, starkare, gladare och mer energifylld.

Coach Jari For You - Jag bygger din kropp vidare

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Kenneth Riggberger
  9 oktober, 2015 at 10:59

  Hej!

  Bra där Jari.

  All träning handlar om belastning och återhämtning. Det är alltid intensiteten och träningstiden som avgör hur lång återhämtningstiden blir. Eftersom all träning är en nedbrytningsprocess så är kosten, sömnen och återhämtningen lika viktig som belastningsdelen. Man måste helt enkelt våga vila tillräckligt för att man ska få en positiv utveckling och på så sätt försöker minimera alla skador som kan uppkomma. Inom idrotten och även inom motionsidrotten är ofta viljan starkare än förståndet. Den som tränar mest blir bäst gäller tyvärr fortfarande inom idrotten och motionsidrotten. För mig handlar det om att den som blir bäst är den som tränar smartast. Man ska träna så mycket som man måste, inte så mycket man kan klarar av. Det håller ett tag men sedan kommer skadorna som ett brev från posten. Träning handlar om att optimera det man ska utveckla och använda sig av de träningsmetoder som finns idag som är väl utvecklade och testade och som lett till stora förbättringar på kortast möjliga tid. När det gäller vilan och vad man ska göra den dagen är lite beroende vad man tränat dagen innan. På elitidrottare som jag tränar gör man helst ingenting under vilodagen. Utan laddar upp batterierna till nästa träningspass så man kommer dit så återhämtad som möjligt. Bra att du uppmärksammar detta som du skrivit ovan. För det är många där ute som inte alltid har koll på belastning och återhämtningsprocessen. Lycka till med dina kunder de är i goda händer! Riggan!

 • Leave a Reply