Drangelskan Unplugged

Hästens mentala välbefinnande-interiören

ska%cc%88rmavbild-2016-09-21-kl-21-18-33

I hästsammanhang talar man ofta om exteriören och hur den påverkar hästens hållbarhet. Och också exteriören i samband med hur man måste träna med en häst som är byggd på ett visst sätt. Vi talar mycket givetvis om det i utbildningen i Integrerad ridkonst. Om den har raka ben eller lång rygg eller kort, eller lång eller kort hals tex. Det är vi nog inte ensamma om.

Interiören

Mindre vanligt är att man talar om interiören. Hästens mentalitet. Hur den tänker? Nu menar jag inte hur djur beter sig ur ett etologiskt perspektiv. Utan hur just hästen jag har framför mig tänker. Jag läser inlägg om hur ryggen roterar hit eller dit och vad man ska rida för övningar och om de ska vara på tre eller fyra spår. Eller vad för sorts bett som hästen ska beroende på om man vill att det ska verka långsammare eller snabbare eller mer uppåt eller med en längre skänkel.

Ridlärarperspektivet

Ur mitt ”Magic-Monday-in the Manege-perspektiv” saknar jag fokuset på hästens mentalitet i sammanhanget. Jag saknar hästens inre. Dvs. hur man ska applicera övningen? Om den ska gå på tre eller fyra spår har ju inte med hästen ålder att göra. Det även har ytterst lite med dess utbildningsståndpunkt att göra. Ett ganska konstigt ord förresten; Var hästen står i sin utbildning? Det är ju inte direkt något statiskt stående. Jag tänker man inte kan koppla bort det från hur just den hästen tänker. Och alla hästar tänker ju så olika. Precis som att jag som ridlärare måste ta reda på hur min elev; ryttare tänker. Vad är det för tankar som den bär med sig? Och erfarenheter? Och insikter? Eller irrläror? Lika viktigt är det att jag förstår och hur min häst tänker? Och vad den känner.

Välbefinnande

Vi kan tvinga hästen att göra en övning men vi kan inte tvinga den att känna välbefinnande i den. Och om den inte känner ett visst välbefinnande och en viss trygghet tämligen omgående så kommer den inte att ”ge dig” sin kropp, den kommer med andra ord inte att vara lösgjord. Den kommer inte att känna tillit utan den kommer mobilisera sin ”gå-emot-muskulatur”. Det är i längden ogynnsamt för hästens hälsa. Vad jag vill säga är att hästens mentala välbefinnande påverkar musklernas välbefinnande. Du kan inte träna musklerna på ett långsiktigt gynnsamt sätt om du inte kan påverka hästen mentalt till att känna tillit. Tillit är inte samma sak som underkastelse.

Hur viktigare än vad

För att kunna rida övningar som gagnar din häst behöver du lägga upp det på ett sätt att hästen känner tillit och lugn. Det är viktigare än om den går på tre eller fyra spår. Det är också hästen som måste få sista ordet när det gäller utrusningen. Den har ofta inte läst boken om hur t ex bettet inverkar på den. Den reagerar med sina känslor. Ofta på ett sätt som inte stämmer överens med teorin. Och det är viktigt att vi tar hänsyn till det och uppmärksammar när den inte är bekväm och lägger tid på att neutralisera osäkerhet och spänningar och inte bara fortsätter att rida övningarna ur ett teoretisk och tekniskt perspektiv.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply