Drangelska Ridinstitutet Drangelskan Unplugged

Tama hästar är gladare och friskare hästar

IMG_1096

Jo visst, det går att hämta hästen från hagen. För den är väldigt liten och där finns inget att äta. Och det går att ta den i boxen för den vill ut ur den efter 16 timmar därinne.

Inte tama

Så ofta möter jag hästar som inte är tama. Inte handtama. Egentligen tror jag att det betyder att de äter ur handen, djuren, när de är handtama. De hästar jag möter som inte är tama, lastas och rids och leds in och ut ur hagar. Men de är inte tama. De rycker till vid beröring och hoppar och skuttar för minsta lilla. Och de rids. Helt ärligt! Jag har hållit på för länge med hästar och ridning för att sätta mig upp på en häst som inte är tam. Handtam. Med det menar jag en häst som man får ta på överallt och det är helt okej. Dvs hästar uppfattar det som någonting mellan neutralt och väldigt skönt.

Vara bekväm-inte tolerera

För att kunna vara bekväm med ridning och hantering måste hästen klara av ett visst tryck och viss beröring i princip över hela kroppen. Och med klara av menar jag inte tolerera, acceptera, stå ut med utan verkligen vara bekväm med. Visst, den kan få vara lite känsligare bakom öronen än vad den är i skänkelläget. Tänk dig att du själv skulle gå omkring och vara orolig för att något skulle stöta emot dig. Mest för att du vet att du skulle hoppa högt av obehag då. Tänk att du skulle ha det så hela dagarna. Som om du var rädd att någon skulle stoppa naglarna i sidan på dig som Cruella de Ville. Hur skulle du då må efter några dagar av negativ förväntan mentalt och i hela kroppen?

Beröring utbildar och utvecklar

Ta på din häst. Ofta och återkommande. Inte sällan och mycket. Känn att den är bekväm med det. Låt den uttrycka hur bekväm den är, eller inte. Daska inte till den om den uttrycker oro eller obehag. Återhållen obehagskänsla manifesteras i kroppen som ett pansar av spänning och i värsta fall utvecklar hästen magsår av det. Det bästa är att man får en sån skön kontakt med sin häst när den får uttrycka sig. När den förstår att dina händer lyssnar även om de kanske inte kommer att flyttas bort omedelbart. Och sen är de så häftigt att se hur hästen liksom jäser som en bulle av välbefinnande. När den mår bra så är det som att den jäser. Och precis motsatsen när den inte mår bra. Njut av berörandet!Den gör dig lika gott som hästen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply