Drangelskan Unplugged

Att rida riktigt räcker

Tankar kring dressyrens framtid och några konkreta ideer

När Kurd Albrecht von Ziegner (97) sover dåligt om natten så är det för att han ororar sig för hästsportens framtid. Mannen som revolutionerade dressyrsporten i USA säger: ” Grand Prix:s sju minuter är det minsta som domarna behöver för att kunna göra en rättvis bedömning av häst och ryttare i den klassiska utbildningens anda. 

Korta programmet

Nu överväger man från ledningshåll och av omtanke om publiken och populariteten att drastiskt korta ner programmet. Det skulle ifrågasätta dressyrprovets godkännande betydelse. Scenen skulle släppas fri för hasard- och trickryttare. Hästens väl och ve skulle bli lidande.

Kompromiss

Därför vill jag som kompromiss föreslå följande. Avgörandet i Grand Prix vid ex championat som de olympiska spelen, skulle delas upp i två prov under två på varandra följande dagar. Först en kvalomgång på Lätt/Medelsvår nivå där grunderna i den klassiska dressyren efterfrågas; lösgjordhet, tak och sökning till handen, liksom rakriktning, schwung och beredvillighet till samling. Detta prov skulle ridas på träns. 

Höja spänningen

Liksom tidigare skulle absolverandet av ett lydnadssprång vara obligatoriskt. Därmed höjs också attraktiviteten och spänningen för publiken. I den andra delen av dressyrprovet skulle man sedan rida en Grand Prix i komprimerad form. Där visas rörelserna till synes utan ansträngning, korrekt och med största möjliga uttryck. Här rids hästarna på kandar. Bara de ekipage som har klarat minst 60 procent i kvalifikationen får delta här. Ju högre bedömning i det första dressyrprovet desto större medaljchans, eftersom betyget från båda delarna räknas. 

 
Kurd Albrecht von Ziegner och Vera Drangel

Prix St James

Ett sånt här förfarande har jag praktiserat med stor framgång under min 30-åriga insats inom dressyren i USA. Dressyrsporten hade där just börjat bli populär. Men kunskskapen om den korrekta utbildningsvägen låg fortfarande i sin vagga. Den av mig uppfunna Prix St James bidrog till stor del till dressyrens utveckling i USA genom att man tänkte efter mer kring dressyrens mål och mening.

av Kurd Albrecht von Ziegner i Tidningen Reiten St:Georg nr 5/2015 ( Min ”stora” ridlärare under Tysklandsåren)

 
 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply