Drangelskan Unplugged Integrerad ridkonst utbildningar

Hangbahn-testet bestod de grå med bravur

Idag har vi dissat ridbanan och istället genomfört Hangbahntestet som visar i vilken grad hästen är rakriktad och i vilken grad den använder sin uppbromsningsmuskulatur. Nota bene jag skiljer på rakriktad och rakhållen men ibland känns det som att jag är ganska ensam om det.
Testet
Du rider i ett nedförslut med en lutning på kanske 10-12 grader max. (Dags att ta fram den där gradskivan du fick i skolan). När man tränar får det gärna vara ännu planare 8-10 grader. I den här lutningen rider du hästen nerför och har den så på hjälperna att den ger efter i ganaschen och söker framåt-neråt. Sen gör du det som tyskarna kallar för ”Das Überstreichen” dvs du låter händerna gå fram emot hästens öron/mun ungefär så att tygeln hänger ner utan kontakt. Nu ska hästen fortsätta att gå rakt fram och inte dra åt något håll och heller inte öka farten.
Avancerade testet
När du kommit lite längre i din ”Hangbahn-training” så kommer du kunna göra det här testet i trav också och senare även i galopp. Det visar på att hästen har tränat sin uppbromsningsmuskulatur. Dvs hur den kan använda underlinjens muskler till att gradera insatsen i båda bakbenen och hålla emot. Det är samma muskulatur som hästen använder när den samlar sig. Båda hästarna klarade det i såväl skritt som trav idag. Härligt!
Tar tid
Det tar tid att bygga upp de här musklerna. För två år sen kunde ingen av dem skritta rakt ner för en backe och inte heller uppför utan att crawla vilket de gör när de inte är starka nog i magen. Ska genast skriva till min 96 åriga ridlärare från mina ungdomsår, Kurd Albrecht von Ziegner och berätta! Det är han som systematiserat ” Der Hangbahn” . Den red jag i första gången när jag var 20 år gammal. Det finns en film som beskriver hur det går till och det är fantastisk träning för häst och ryttare! Kom ihåg att inte rida i branta backar! De tar bara hästen till himlen!
http://www.horseandriderbooks.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=H&Product_Code=HATRDV&Category_Code=prodlist

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply