Apparaten som räddar liv

2013-07-20 14.58.35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitter just nu på Kanarieöarna och pratar med Jan Palm, en av grundarna till First Aid Nordic, som ska berätta mer om hjärtstartare, apparaten som räddar liv.

Hur kom du i kontakt med hjärtstartare från början?-Jag har två läkare i familjen så samtalsämnet kring köksbordet har ofta handlat om hälsa, vård och hur man kan rädda liv. För några år sedan träffade jag en investerare som köpte in 1000 hjärtstartare till Polen, då han var säker i sin sak om att ett nytt EU direktiv skulle kräva att alla företag måste ha en hjärtstartare. EU direktivet kom aldrig och investeraren behövde hjälp med försäljningen. I dag säljer vi ungefär 350 hjärtstartare per år och ser ett ökat behov i både Norge och Sverige.

Vad är målet för Sverige/Norden med hjärtstartare? -Målsättningen för Sverige är att vi ska bli topp 10 på allt vi gör med en marknadsandel på minimum 10 procent. Vi är etablerade i Norge och Sverige i dag, så ambitionen är att hitta en partner i Finland och Danmark inom ett år.

Hur länge har vi haft hjärtstartare i norden? Jan berättar att man kan likna det vid datorer, de har funnits sedan 50-60-talet men det var först kring 1993 som den stora vågen av datorer sköljde över marknaden, hjärtstartare har funnits länge, men det är först 2005/2006 som de har etablerat sig mer utspritt.

Vart hittar man hjärtstartare? I dag ser man hjärtstartare lite här och där. Det är först och främst företag och idrottsorganisationer som har köpt dem fram tills nu, men vi ser att fler och fler privatpersoner köper in dem till sina hem. Man bör se en hjärtstartare på platser där fler än två personer är samlade.

IPAD_SP1_Veske

SP1

 

Hur fungerar de att använda? Dom har blivit så enkla i användning att du förstår vad du ska göra när du sätter på den. Den guidar dig med en röst och en visuell display. Hjärtstartaren startar och gör en analys av patienten och om en elektrisk stöt inte behövs får man heller inte igång en stöt från apparaten. Man kan inte göra fel.

Vilka symptom ska man titta efter innan man använder en hjärtstartare? -Om personen ser död ut och inte andas ska man ropa efter hjälp, ringa 112, starta HLR (hjärt- lungräddning) och koppla på hjärtstartaren. Man ska aldrig ge upp innan ambulansen är på plats.

Vad är den största skillnaden mellan en traditionell hjärt-lungräddning kontra en hjärtstartare? Hjärt-lungräddning köper tid och är ett viktigt element för att rädda liv, men kan aldrig starta ett hjärta. Det rekommenderas att man tar en utbildning i HLR vid köp av en hjärtstartare. Det är inte ett krav med utbildning, men sannolikheten för att man räddar ett liv ökar. Det är alltid bra att träna innan matchen, tycker du inte?

Finns de att köpa för privatpersoner? Vad kostar de? När vi idag pratar om hjärtstartare så är det AED (automatic external defibrillator) som man ser på kontor, torg, köpcentrum och på vissa gym. För 10 år sedan kostade dessa ungefär 50 000 koronor. I dag erbjuder vi marknadens mest prisvärda från 9 990 kronor. Man kan också hyra en hjärtstartare från 500 kronor per månad. Vi ser att fler och fler köper en hjärtstartare till sitt hem.

Hur länge håller en hjärtstartare? Medicinsk teknisk utrustning har en förväntad livstid på ungefär 15 år. Det man ska tänka på vid köp, är hur ofta man måste byta elektroder och batteri. Normal livslängd för elektroder är 2-4 år och batteri ungefär 4-6 år.

När man använt en hjärtstartare en gång, är produkten förbrukad då eller kan man använda den igen med garanterat samma effekt? Man måste byta elektroder för att vara säker på att de fäster på kroppen vid nästa tillfälle. Batteriet kan klara 2-300 ”stötar”, men det säkraste är att också byta dessa efter användning. Hjärtstartaren kan användas många gånger och de flesta modeller har en inbyggd kontroll, om någonting är fel får man meddelande om detta.

När olyckan varit framme ska man alltid påkalla ambulans då? Det finns så många olika typer av olyckor, om man är osäker, ring 112.

Finns det inte hjärtstartare i alla ambulanser? -Vad är nyttan med att ha dem själv? Det är faktiskt inte alla ambulanser som har en hjärtstartare. Även om de flesta har det, så är det ofta så att de inte hinner fram i tid. Om du får hjärtstillestånd tappar du medvetandet efter 10 sekunder. Om ingen hjälper dig inom 10 minuter är du så gott som död. Tid är en mycket viktig faktor.

Är det något du rekommenderar oss att tänka på? Expect the best, prepare for the worst. Det är ingen anledning att gå och oroa sig. Med det sagt tror jag man ångrar sig, om man kunnat rädda livet på en kompis, kollega eller familjemedlem. Det är alltid smart att kolla vart närmsta hjärtstartare finns kring ditt liv, och din omgivning –kanske finns det något gym eller ett hotell i närheten där du bor. På din arbetsplats, skola eller dagis.

Kan vem som helst drabbas av hjärtstillestånd eller är det någon särskild grupp du ser som är överrepresenterad? Det märkliga är at vi ser en ökning av hjärtstillestånd i yngre åldrar. Svårt att säga vad det beror på, men övervikt och stress över tid kan vara avgörande faktorer. I dag säger man att riskgruppen startar från 40 år. Äldre har alltid varit i riskgruppen.

Text: Malin Johansson

Comments

comments

Malin Johansson

Hästar, dans, träning, företagande och vackra skor -det beskriver mitt liv i fem alldeles för få ord. Brinner för ett levande och glatt liv och tar er gärna med på min resa!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>