Snygg makeup och de senaste trenderna av Sara Stenevad –  Stylist, makeupartist och skönhetsredaktör på Blogozine.se

Färgad dagkräm, BB-, CC- och DD-kräm?

skin-foundation

 

Vad är skillnaden?

Ok, ska försöka sammanfatta läget:

Traditionell Foundation:

Ger mer täckning än BB- och CC-créme ( inte alltid, om ni fortsätter läsa). Foundation finns i många olika formulas. En del innehåller till exempel olja som passar för de med lite torrare hy, en del innehåller ingen olja men kanske lite puder, för de med lite fetare hy. Det finns de som ger mer täckning och det finns de som ger lite mindre täckning. Dagens foundations vårdar vår hud, men då formulas är så olika beroende på märke och vilken typ så finns det inget man kan säga generellt om dessa. Möjligen att de allra flesta har mjukgörande egenskaper.

 

Färgad dagkräm:

Talar för sig självt. Färgad dagkräm som också ger fukt.

 

BB-kräm (BB-créme):

Som jag fått berättat för mig så utvecklades BB-créme så tidigt som på 60-talet i Tyskland av en dermatolog. Syftet var att ge patienter skydd efter operation (SPF-skyddet kan jag tänka). Den slog igenom i Asien då våra västerländska krämer inte riktigt var anpassade för den asiatiska huden och denna BB-créme som var lite “lättare” än vanlig foundation var perfekt. Asiaterna fortsatte att utveckla krämen och därefter, för några år sedan, slog BB-créme igenom även här.

Krämen ger täckning samtidigt som den vårdar, är mjukgörande och ger lite SPF-skydd. Beroende på vilket märke innehåller den också en del antioxidanter. Den är alltså mindre täckande än en “vanlig” foundation men mer täckande än en färgad dagkräm.

 

CC-kräm (CC-créme):

Ok, nu börjar frågorna hopa sig. Vad är skillnaden?? Inte så jättemycket faktiskt (såklart lite beroende på vilket märke, det är ju det som är så förvirrande).  Vanligtvis står CC för Color Correction –  det vill säga har färgkorrigerande egenskaper – och skall korrigera till exempel rodnader, gråaktiga eller grönaktiga toner – ge vår hud mer lyster och motverka glåmighet och ge en jämnare hudton utan att för den saken ge mer färg än BB-créme. CC-créme skall även den innehålla SPF.
Så marknadsförs de olika krämerna. Men då jag prövat flera olika märken, och både deras BB- och CC-créme har jag ytterst svårt att se någon större skillnad, om någon.

Sedan är det viktigt att åter säga att alla märken är har olika täckningsgrad. Om jag jämför Make Up Stores CC-créme så är den till exempel täckande medan Lóreals BB- och CC-créme är mycket mindre täckande (märker ingen skillnad mellan Lóreals två olika krämer). Och jag gillar båda märkena, beror lite på vilken finish jag vill ha och hur mycket täckningsgrad jag vill ha för dagen.

 

DD-kräm (DD-créme):

Så kommer då nästa generation….Och här är det fortfarande en del frågetecken. Några märken är på väg att lansera DD-créme till sommaren. Vad är då en DD-créme. Ja, den som lever får se för än så länge finns två olika “stories”. En som säger att deras kräm kommer att vara en “Dynamic Do All-kräm” vilket ju får en att tänka på en kombo mellan BB-och CC-créme men det finns också insiders i skönhetsindustrin som menar att DD-créme inte kommer att vara till ansiktet utan till andra delar av kroppen såsom händer och fötter. Och att DD står för Daily Defence.

Så summan av allt. Man får pröva sig fram och hitta den kräm och det märke man gillar. Och läsa innehållsförteckningen noga.

Och så får vi se om det kommer någon DD-créme och vad den då avser…

 

 

 

 

 

 

Comments are closed