Snygg makeup och de senaste trenderna av Sara Stenevad –  Stylist, makeupartist och skönhetsredaktör på Blogozine.se

Lite BH-historia

I helgen var det ju underklädesvisning på Society och många vackra underkläder visades. På julafton visas Victoria Secrets visning här i Sverige. Men vad vet vi om själva BH:ns bakgrund? Har ju alltid gillat historia så jag var tvungen att ta reda på lite information.

För det första varierar informationen lite avseende när man först uppfann BH:n. Länge har man gett fransyskan Herminie Cadolle credd för den moderna BH:n. Denna lanserades på en utställning i Paris 1889. Då var den av ståltråd som hon klädde med siden och den var tvådelad, den nedre delen var en korsett medans den övre delen gav stöd åt brösten. Herminie Cadolle började sälja bara själva överdelen för sig 1905.

Jag surfar in på Illustrerad Vetenskap som säger att BH:n är 5-600 år äldre än så, på slottet Lengberg i Österrike har man nämligen hittat BH och trosor som påminner om dagens och en Kol-14 analys av tyget visar att underklädderna är från 1400-talet.

Samtidigt verkar ursprunget ändå vara äldre än så, flera skriver om 4 500 år f.Kr. Man tror sig ha bevis för att kvinnorna under antiken snörde brösten för att ge stadga under träning. Som stöd har man en mosaik som fortfarande finns bevarad i italien som visar en kvinna med ett BH-likande plagg, ett brett tygband som man snörde runt bysten och ibland hade detta också axelband.

Mary Phelps Jacobs tillskrivs också uppfinningen, av en tillfällighet verkar det som, hon skulle gå på en fest men tyckte att klänningen visade lite mer än hon önskade och sydde då ihop två näsdukar med band. Hon fick förfrågningar från sina vänninor som ville ha den nya uppfinningen och 1914 sökte Mary patent på idéen.

Efter det gick utvecklingen fort. Länge hade det kruviga varit idealet med på 1920-talet blev den platta och raka kroppen idealet. och då var BH:ns främsta uppgift att platta till brösten. På 1930-talet började man tillverka BH:are i styvare material och mer strutformade. På 1950-talet så ville man ha mjukare former igen, och gärna fylliga bröst så det inte naturen gett en skaffade man sig genom att fylla ut BH:n med bomull och skumgummi – tänk Marilyn Monroe eller vår svenska Anita Ekberg.

Det här var såklart innan 1960-talet då det blev omodernt att ens ha BH, som istället sågs som en symbol för kvinnoförtrycket. Detta hängde med in i 1970-talet.

 

VS

 

 

VS2

 

 

VS3

Bilderna är såklart från Victoria Secrets visningar

Comments are closed